Anarchism and kharijism: Comparative analysis of political philosophy
Anarşizmin ve hariciliğin siyaset felsefelerinin karşılaştırmalı analizi
  1. Tez No: 566610
  2. Yazar: HUZEYFE PINARBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ÇAYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anarşizm, Haricilik, Eşitlik, Adalet, Özgürlük, Anarchy, Kharijism, Equality, Justice, Liberty
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İslam peygamberinin vefatıyla birlikte topluma önderlik etme ve toplumun işlerini görme bağlamında bir boşluk meydana gelmiştir. Bu boşluğu doldurmada seçilen ilk iki halife, yönetimleri ve kendilerinin halife seçilmesiyle alakalı olarak ciddi sıkıntılarla yüzleşmemişlerdir. Üçüncü halife Osman'ın halifeliğinde ise toplumsal anlamda sıkıntılar meydana gelmiş ve nihayetinde bu sıkıntılar halifenin öldürülmesiyle sonuçlanmıştır. Halife Osman döneminde gerçekleşen bu olaylar, toplumsal alanda halife, halifenin meşruiyeti, yönetim gibi bir takım siyasal kavramların tartışılmasına ve ayrışmalara yol açmıştır. Bu ayrışma İslam toplumunda ilk olarak iki grup şeklinde meydana çıkmış, bir süre sonra ise meşhur hakem hadisesiyle birlikte, toplum üç ana gruba bölünmüştür. Bu üç grup, Halife Ali taraftarları, Ümeyyeoğulları ve Ali'den ayrılan Hariciler'dir. Dolayısıyla Haricilik, kökeni halife Osman dönemindeki ekonomik, toplumsal ve yönetimle ilgili memnuniyetsizliklere dayanan ve Sıffin Savaşı'yla ortaya çıkan siyasi bir harekettir. Bu tezin asıl odağı Haricilerdir ve tezde Haricilerin politik tavrının, anarşizmle ilkeler bağlamında benzeşip benzeşmediği sorusu irdelenecektir. Hariciler, tavırlarını kendileriyle özdeşleşen“Hüküm ancak Allah'ındır!”sloganıyla ortaya koymuştur. Bu ifade hükmü verecek olanın yalnızca Allah olması, dolayısıyla da Allah'ın işine kulların ortak edilmesine yani kulların otoritesine karşı bir duruş olması nedeniyle dikkat çekicidir. Bu ifadenin etkisiyle kurdukları toplumsal yapılarda anti-otoriterliği ve gevşek yapıda bir zemini savunmuşlardır. Anarşi kelimesinin kökenlerine bakıldığında Grekçede yokluk anlamına gelen“an”ve yönetim anlamında ifade edilebilecek“arkhe”kelimelerinin birleşmesinden oluştuğu görülür. Bu bağlamda iki kelimenin birleşiminden türeyen anarşizmi, basit bir şekilde yöneticisi ya da devleti olmayan toplum olarak ifade edebiliriz. Fakat bu yalın anlamı her ne kadar doğru olsa da, anarşizmi anlayabilme açısından yetersiz kalır. Dolayısıyla bu çalışmada kullanılacak anarşizm teriminin çerçevesinin belirlenmesi açısından, tanım anarşist filozofların üzerinde mutabakata vardıkları parametrelerle geliştirilecektir.kısaca incelenecek parametrelerin; özgürlük, şiddet kullanımı, mülkiyet karşısındaki tutumları, toplum işlerinin yürütülmesi vbg. parametreler olduğu söylenilebilir. Sonuç olarak, bu çalışmada Haricilerin yönetim ve topluma dair yaklaşımlarıyla anarşistlerin temel felsefi prensipleri birlikte düşünülecek ve Haricilerin felsefi bağlamda anarşizmle benzerlikleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
With the death of the prophet of Islam, there existed a gap in the sense of leading the society and guiding the community. The first two caliphs chosen to fill this gap did not face serious difficulties in dealing with their administration and the election of their Caliph. In the caliphate of the third Caliph Othman, social problems arose and these problems resulted in the death of the caliph. These events, which took place during the Caliph Othman period, led to the discussion of political concepts such as the caliph, the legitimacy of the caliph and the administration in the social field. This separation occurred with the two groups in the Islamic society, and after a while, with the famous arbitrator event, the society was divided into three main groups. These three groups are the followers of the Caliph Ali, the followers of the Muaviye and the Khawarij who left from Caliph Ali. Therefore, Kharijism is a political movement whose origins are based on dissatisfaction with the economic, social and management in the period of the Caliph Othman. The main focus of this thesis is on Kharijism and the question of whether or not anarchism and Kharijism have similar values, will be asked. Khawarij manifested their attitude with the slogan,“Huqm belongs to only Allah”. This statement is noteworthy because its meaning that it is only Allah who can adjudicate, therefore it is a stand against the use of authority by people in the affairs of Allah. They defended anti-authoritarianism in the social structures they established with the effect of this statement. If we look at the origins of the word anarchy; the term consists of the combination of the words“an”which means absence and“arkhe”which means administration. Thus, we can define the anarchism simply as a society or state without a ruler. But this simple meaning, though it's true, is also insufficient to understand anarchism. Therefore, the definition to be used in this study will be developed with the parameters that anarchist philosophers agree on. These parameters (which will also be examined briefly) can said to be freedom, use of violence, attitudes towards property, conduct of community affairs etc. Finally, in this study, the basic philosophical principles of the anarchists will be considered together with the management and society approaches of Kharijism and thus, the similarities of the Kharijism with the anarchism will be examined in philosophical context.