Comparative analyses and seasonal modelling for the regional ecosystems of the black sea
Karadeniz'in bölgesel ekosisteminin mevsimsel modellenmesi ve karşılaştırmalı analizleri
  1. Tez No: 56663
  2. Yazar: TÜLAY ÇOKACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİN ÖZSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karadeniz, ekosistem. karışım zonu, modelleme. Fasham. chlorophyll-a, besin tuzu. m 0- t*, Jr * V, V^ u mV * ?% J» ^f& i\- ? **, Black Sea, ecosystem, mixed layer, modelling, Fasham, chlorophyll-a, nutrient. u
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET ÇOKACAR Tülay Yüksek lisans tezi, Deniz Bilimleri Enstitüsü Tez yöneticisi: Prof. Emin ÖZSOY Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eylül 1996, 115 sayfa Daha önce Fasham ve diğ. (1990) tarafından kullanılan boyutsuz basit ekosis- tem modeli, bölgesel ekosistem simulasyonu amacıyla Karadenize uygulanmıştır. Karadeniz'in farklı bölgelerindeki karışım zonunun derinliği ve besin tuzlarının konsantrasyonları ile İstanbul Boğazı çıkışı karışım zonu içerisindeki chlorophyll- a konsantrasyonlarının mevsimsel.değişimi, mevcut veriler ile analiz edilmiştir. Mevcut veriler çok değişkenlik göstermesine rağmen, analiz edilen parametrelerin mevsimsel dinamikleri açıkça tespit edilmiştir. Nehir girdilerinin etkisi altında olan bölgelerin karışım zonu içerisindeki besin hızları konsantrasyonu Ekim ve Mayıs aylan arasında maksimum değerlerine ulaşırken, diğer bölgelerde kış mevsiminde ulaşmaktadır. Maxsimum chlorophyll-a konsantrasyonları Orta Karadeniz'de Şubat-Mart aylarında gözlenirken (Vedernikov and Denıidov, 1993), istanbul Boğazının Karadeniz çıkışında Nisan-Mayıs aylarinda gözlenmektedir. Simulasyon sonuçlan göstermiştir ki model, Karadeniz'deki plankton-besin tuzlan arasındaki ilişkinin temel özelliklerim başanyla üretebilmekte, ayrıca mevcut ver ilerin anlaşılmasına yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak, birincil üretimin basen içerisinde gözlenen bölgesel farklılığına neden olan faktörlerin tanımlanmasına yardımcı olmaktadır. Hesaplanan chll-a'ııın kanşım zonu içerisindeki mevsimsel döngüleri Orta Karadeniz' deki mevcut verilere oldukça uyumludur. Nehirlerin taşıdığı besin tuzlarının su haraketleri ile kıyı bölgelere taşımmmm göz önünde tutulduğunda, model sonucu chll-a, istanbul Boğazmdaki mevcut verilere uyum ludur. Fitopankton ve zooplanktonlarm boyutlarına göre sımflandınhnası, mikron boyutundaki fitoplanktonlann neden olduğu sonbahar sonu patlamasının simule edilebilmesini sağlanmıştır. Taraklı medüz Mnemiopsis leidWrnn dahil edildiği model simulasyonunun ön sonuçlan sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÇOKACAR Tülay M. S. in Marine Sciences Supervisor: Prof. Emin OZSOY Middle East Technical University- September 1996, 115 pages A zero dimensional simple ecosystem model after Fasham et al. (1990) is applied to the Black Sea to simulate its regional ecosystems. The seasonal changes of mixed layer depth and nutrient concentrations have been analysed from the data for different regions in the Black Sea and chlorophyll-a concentration in the mixed layer for the Bosphorus. Despite the high variability in the observations, differences in seasonal dynamics are clearly identified. The nutrients in the mixed layer reach maximum concentrations between October and May in the regions with river input and in winter for the rest of the regions. The maximum chlorophyll-a concentration occurs in February- March in the central Black Sea ( Vedernikov and Demidov, 1993), April-May in the vicinity of the Black Sea exit to the Bosphorus. The simulations show that the model succesfully produces basic features of plankton-nutrient fields in the Black Sea and helps understanding and interpreta tion of the available observations. In addition, it helps to identify factors producing the observed regional differences in productivity. The computed seasonal cycle of the chlorophyll-a over the mixed layer compares reasonably well with the data in the central Black Sea and in the Bosphorus only when advection of nutrients supplied by riverine outflow to the coastal region is taken into account. A size classification of phytoplankton and zooplankton allowed to produce late Autumn bloom produced by micro plankton. Preliminary results are presented for a case including ctenophoran Mnemiopsis leidii.