Elektrik dağıtım şirketlerinin sosyal medya kullanımının (Twitter özelinde) halkla ilişkiler bağlamında incelenmesi
The research of the use of social media by electricity companies in the context of public relations (Specific to twitter)
  1. Tez No: 566634
  2. Yazar: MUHAMMET AHMET TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTİF DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Halkla İlişkiler, Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi, Twitter
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma; sosyal medya kullanımının her geçen gün artış gösterdiği ve toplumsal iletişimin neredeyse merkezine oturduğu günümüz dünyasında milyonlarca abonesi bulunan Elektrik Dağıtım Şirketlerinin müşterileri / aboneleri ile olan ilişkilerini resmi twitter hesapları üzerinden inceleyerek halkla ilişkiler bağlamında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın örneklemini Türkiye'de faaliyette bulunan 21 Elektrik Dağıtım Şirketi ile mukayese edilmesi bağlamında Büyük Britanya'da faaliyette bulunan 3 adet elektrik dağıtım şirketi oluşturmaktadır. Çalışmada öncelikle literatür taraması kapsamında sosyal medya ve halkla ilişkilerin tarihsel süreçleri ele alınmıştır. Halkla ilişkiler stratejilerinde, kurumların/şirketlerin izlemiş olduğu tek taraflı iletişim mekanizmasının yerini, sosyal medyanın gelişimi ve evrilmesi sonucunda karşılıklı (iki taraflı – çok taraflı) iletişim yapısı almıştır. Bundan dolayı, elektrik dağıtım şirketlerinin karşılaştıkları ihbar, şikayet, kesinti gibi konuların twitter üzerinden nasıl bir seyir izlediği anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda, toplam 29.451 adet tweet paylaşımı incelenmiştir. İngiltere'de faaliyette bulunan aynı sektör şirketlerinin paylaşımları ile bir karşılaştırmaya da gidilmiştir. Yapılan içerik analizlerinde EDAŞ'ların twitter hesaplarının aktif olduğu ancak tweet paylaşımlarının çok az sayıda olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Hem kurumsal bilgilendirme çalışmalarında (kesinti gibi) hem de maliyetlerin unsuru oluşturabilecek (müşteri operasyon merkezleri kurmak gibi) yatırımları kurum lehine çevirebilmek amacıyla sosyal medya kullanımının çok daha yoğun olmasının faydalı sonuçlar doğuracağı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the relations between Electricity Distribution Companies and their millions of customers/subscribers through their official twitter accounts and to evaluate their relations in the context of public relations. The use of social media is increasing day by day. It is observed that social communication is at the centre of social communication. The sample of the study includes 21 electricity distribution company operating in Turkey and 3 electricity distribution company operating in Great Britain and compares them. In this study, historical processes of social media and public relations are firstly discussed within the scope of literature review. In public relations strategies, the unilateral communication mechanism followed by institutions/companies has been replaced by mutual communication structure as a result of the development and evolution of social media. Therefore, it has been tried to understand how the issues such as denunciations, complaints, interruptions faced by the electricity distribution companies follow on twitter. In this context, a total of 29,451 tweets were analyzed. A comparison was made with the internet sharings of the same sector companies operating in the UK. In the content analysis, it was concluded that the twitter accounts of DISCOMs are active but the tweet sharing is very small. It has been evaluated that the use of social media will be more beneficial in order to turn the investments in favor of the institution both in corporate information activities (such as downtime) and in the form of costs (such as establishing customer operation centers). Key Words Social Media, Public Relations, Electricity Distribution Corporation, Twitter