Bilgi anlayışlarının din eğitimine etkisi (Gazali örneği)
The impact of information concepts on religious education (Al-Ghazali example)
- Tez No: 566662
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUGRUL YÜRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Religion, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din, felsefe, eğitim, bilgi, anlayış, Gazali, Religion, education, philosophy, knowledge, mentality, Ghazali
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Din eğitimi bilgisinin kaynağının ve içeriğinin nasıl ve nerelerden belirleneceği, bu bilgileri kimlerin belirleyeceği, hangi tür anlayışa göre din eğitimi yapılacağı din eğitimcileri için bir sorunsaldır. Bu anlamda din eğitimi bilgisi için temel oluşturabilecek birçok bilgi anlayışı mevcuttur. Bunlar felsefi, dini ve bilimsel bilgi anlayışlarıdır. Din eğitimcileri, bu üç tür ve bunların çeşitli formlarının oluşturduğu bilgi anlayışları çerçevesinde, bir din eğitimi bilgisi tercihi yapmaktadırlar. Amacımız din eğitiminde hangi bilgi türüne ağırlık verileceği konusunda bu alana ışık tutmaktır. Bilgi anlayışları, din eğitimi felsefesi ve bilgi problemi, Gazali'nin bilgi anlayışı ve İslam din eğitimine etkisi konunun altyapılarını oluşturmaktadır. Bilgi anlayışları genel bir çerçevede belirtilmiştir. Din eğitiminin felsefi boyutunda bilgi problemi incelenirken, bilgi anlayışlarının din eğitimini etkileme, eğitimin de bilgiyi taşıyabilme rolü diyalektiğinde Gazali'nin konumu incelenmiştir. Gazali'nin İslam felsefe ve bilgi geleneğinde bilgi anlayışlarını etkilediği, Gazali'nin oluşturduğu bilgi anlayışının da İslam din eğitimini derinden etkilediği görülmüştür. Eğitim, bilgi anlayışlarının taşınmasına yardım ederken, aktarımını sağladığı bilgi anlayışından belirgin ölçülerde etkilenmiş ve bu etkileşim tek taraflı değil çift yönlü gerçekleşmiştir. Diyalektik bir yaklaşımla eğitim, din, felsefe ve bilgi birbirleri ile etkileşim içerisinde gelişimlerini devam ettirmektedirler. Bu etkileşim yumağında, bilgi ve eğitim diyalektiğine ağırlık verildi. Bilgi anlayışlarının din eğitimine etkisini incelerken epistemolojinin problemlerinin benzer ölçütlerde din eğitimi felsefesi içerisine girdiği fark edildi. Bu anlamda bilgi anlayışları çerçevesinde din eğitimi felsefesine yer verildi. Din eğitimi felsefesinin bilgi problemi epistemolojik olarak incelendi. Sonuç olarak ise; Bilgi anlayışlarının din eğitimini etkilediği, hatta muhtevasını oluşturduğu görülmüştür. Gazali'nin İslam din eğitimi açısından bir dönüm noktası olduğu anlaşılmıştır. Gazali'nin felsefeyi eleştirisi, İslam din eğitim öğretiminde ve İslam bilgi anlayışlarında, felsefi bilgi anlayışının gerilemesi sonucunu doğurmuştur. Gazali'nin bilgi anlayışı çerçevesinde oluşturduğu eğitim görüşlerinin de İslam eğitim geleneğinin temellerini oluşturduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is a challenge for religion educators how and from where the source and content of the knowledge of religious education will be determined, who will determine this information, and what kind of approach or understanding should be followed. In this regard, there are many senses of information which can form the basis for religious education. These are philosophical, religious and scientific knowledge. Religious educators mostly choose their education depending on these three types of information and their senses of knowledge which are formed by these. Our aim is to shed light on what kind of information to focus on. Understanding of knowledge, philosophy of religious education and knowledge problem, Al-Ghazali's understanding of knowledge and its impact on Islamic religious education constitute the background of our study. Information concepts are stated in a general framework. In examining the philosophical dimension of religious education, Al-Ghazali's position was examined in the dialectics of the role of information understanding in influencing religious education and carrying information in education. It was seen that al-Ghazali influenced the understanding of knowledge in Islamic philosophy and knowledge tradition, and that his understanding of knowledge deeply affected Islamic religious education. Education, while helping to carry the understanding of information, has been partly affected by the approach of information which provides the transmission, and this interaction has not been unilateral but bilateral. With a dialectic approach, education, religion, philosophy and knowledge continue their developments in interaction with each other. In the terms of this interaction, we put emphasis on the dialectics of knowledge and education in our study While examining the effect of information concepts on religious education, it was realized that the problems of epistemology entered into the philosophy of religious education under similar criteria. In this sense, the philosophy of religious education was given within the framework of information concepts. The knowledge problem of the philosophy of Religious education was examined epistemologically. As a result, it is seen that knowledge is influenced by religious education and even through its content. It was understood that al-Ghazali was a turning point in terms of Islamic religious education. Al-Ghazali's own criticism of philosophy caused the philosophical knowledge to withdraw from Islamic religious education and information. It was concluded that the educational views formed by or by means of teaching of al-Ghazali within the framework of knowledge constituted the foundations of the Islamic education tradition.