21. yüzyıl Türkiyesinin jeopolitik söylemlerinde mekân algısı
Space perception in Turkey's geopolitics in the 21st century
  1. Tez No: 566663
  2. Yazar: FATİH SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELVER ÖZÖZEN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Uluslararası İlişkiler, Geography, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasi Coğrafya, Ak Parti, Jeopolitik, Mekân, Political Geography, AK Party, Geopolitics, Space
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
21. yüzyıl ile birlikte dünya küresel sisteminde eski jeopolitik uygulamalar yerini farklı ve askeri olmayan unsurlara bırakmıştır. Bu uygulamaların dünya ölçeğine dağılımında, devletlerin ekonomik, siyasi ve ikili ilişkileri belirleyici olmuştur. Dünyada jeopolitik uygulamaların değişimi Türkiye'de özellikle 2003 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (Ak Parti) iktidara gelmesiyle kendini göstermiştir. 2018 yılına kadar olan süreçte, Ak Parti bölgelere yönelik söylemlerinde ve jeopolitik uygulamalarında kendini göstermiştir. Ak Parti döneminde ortaya çıkan küresel ve bölgesel sorunlar ile Ak Parti siyasi düşüncesinin yapısı, Türkiye'nin jeopolitik uygulamalarının belirli bölgelerde yoğunlaşmasına neden olmuştur. Avrupa eksenli siyaseti çeşitlendirme yoluna giden Ak Parti iktidarları, bu çeşitlenmenin dönemsel değişimlerinden olumsuz etkilenmiştir. Bu sebeple belirli dönemlerde yine belirli alanlarda yoğunlaşan jeopolitik uygulamalar görece çeşitlenmiş olsa da dönemsel olarak belirli bölgelere hapsolmuştur. Bu süreçlerde Ak Parti iktidarları ve özellikle siyaset yapıcı konumunda bulunan Erdoğan'ın bölgeye yönelik söylemleri, daha önce oluşturulan TDP söylemlerinin değişmesine ve mekânsal algılarının farklılaşmasına neden olmuştur. Kırmızı çizgi olarak belirtilen alanlardaki kimlik ve mekân siyasetinin değişimi, Ak Parti iktidarları ile birlikte ülke içerisinde zihin haritalarına yerleştirilerek, mekânın jeopolitik görünümü yeniden yorumlanmıştır. TDP'nda Ak Parti ile yaşanan değişim bölgelere yönelik yapılan ziyaretlerde de kendini göstermiştir. Böylece 2003 yılından bu zamana kadar olan jeopolitik mekân siyasetinin ağırlık noktaları liderlerin bölge ziyaretlerine de yansımış, Türkiye'nin 21. yüzyıl mekân siyasetinin başatları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the 21st century, old geopolitical practices have been replaced by different and non-military elements in the world global system. In the distribution of these practices to the world scale, the economic, political and bilateral relations of the states have been determinant. Change of the geopolitical application has in the world, especially in Turkey in 2003; the Ak Party came to power showed itself. In the period until 2018, AK Party has shown itself in the discourses and geopolitical practices related to geopolitical regions. Ak Party period emerging global and regional issues with the structure of the Ak Party political opinion, Turkey's geopolitical practices have led to the concentration in certain regions. The AK Party governments, which started to diversify European-oriented politics, were adversely affected by the periodic changes in this diversity. For this reason, geopolitical practices, which are concentrated in certain areas in certain periods, have been periodically divided into specific regions although they are relatively diversified. In these processes, AKP's government and Erdogan's rhetoric about the region, which is a politician in particular, have led to the change of previously created TDP discourses and to differentiate spatial perceptions. The change of identity and space politics in the areas mentioned in the red line is placed in mind maps in the country together with the Ak Party rulers and the geopolitical view of the space has been reinterpreted. The change in the TDP with the Ak Party was also evident in the visits to the regions. Thus, from the year 2003 to the present, the focus of space politics has been reflected on the visits of the leaders to the region, Turkey's space policy in the 21st century, the dominant are determined.