Taşınmaz mülkiyetinin olağanüstü zamanaşımıyla kazanılması
Acquisition of immovable ownership by extraordinary prescription
  1. Tez No: 566668
  2. Yazar: İSMAİL HAKKI KÜRŞAT YAZAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURŞEN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Mülkiyet Hakkı, Kazandırıcı Zamanaşımı, Olağanüstü Zamanaşımı, Zilyetlik, Mülkiyet, Tescil, Tescil Davası, extraordinary prescription, ordinary prescription, usual acquisitive prescription, unusual acquisitive prescription, real estate property, immovable ownership, immovable properties, land registration case
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tez çalışmamızda, Türk Medeni Kanunu'nun 713. maddesinde düzenlenen mülkiyet hakkının olağanüstü zamanaşımı yoluyla kazanılması incelenmiştir. Bu amaçla, öncelikli olarak mülkiyet hakkını kazanma yolları, mülkiyet hakkının tescil edilmesi, mülkiyetin tescilden önce kazanılması ve olağan zamanaşımı yoluyla kazanma konuları ele alınmıştır. Müteakiben, taşınmaz mülkiyetinin olağanüstü zamanaşımı ile kazanılması için gerekli şartlar incelenmiştir. Bu kapsamda, özel mülkiyete elverişli olan ve olmayan taşınmazlar, tapu kütüğüne kayıtlı olmayan taşınmazlar, maliki tapu kütüğünden anlaşılamayan taşınmazlar, maliki hakkında yirmi yıl önce gaiplik kararı verilmiş taşınmazlar, zilyetliğe ilişkin hususlar ayrıntılı şekilde irdelenmiştir. Son olarak mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tescili amacıyla açılacak olan tescil davasının niteliği, konusu tarafları, yetkili mahkeme, ilan, itiraz, ispat yükü, hüküm ve sonuçları ele alınmıştır. Tez çalışmamız kapsamında Türk Medeni Kanunu'nun zilyetlik, mülkiyet ve kazandırıcı zamanaşımına ilişkin hükümlerin yanı sıra Kadastro Kanunu başta olmak üzere çeşitli Kanunlardaki hükümler, Yargıtay Kararları ile birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the“acquisition of immovable properties by means of acquisitive prescription”according to the Turkish Civil Code. This issue is defined in article 713 of the Turkish Criminal Code (Law No.4721). Our thesis consists of three sections. In the first section, the acquisition of ownership is examined. Acquisitive prescription is one of the ways to acquire ownership. This type of acquisitions is separated into the usual and unusual acquisitive prescription. The second section of our study is about the rule of unusual acquisitive prescription. And in the last section, we examined the land registration case. In the thesis, we considered the terms of the Turkish Civil Code about acquisitive prescription under the light of Turkish law literature and jurisprudence.