Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar,Peyami Safa Ve Tarık Buğra'nın romanlarında millî mücadele'ye bakış
Overview of the National Struggle in Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar, Peyami Safa ve Tarık Buğra's Novels
  1. Tez No: 566667
  2. Yazar: ZEYNEP ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, roman, bakış açısı, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar, Peyami Safa, Tarık Buğra
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Tarihî ve toplumsal bir olay olan Millî Mücadele, Türk edebiyatında en çok işlenen konulardan biri olma özelliğine sahiptir. Türklerin bağımsızlık mücadelesi verdiği bu dönem, Türk edebiyatında farklı bakış açıları ile yansıtılır. Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar, Peyami Safa ve Tarık Buğra'nın romanlarında ise Millî Mücadele farklı dönemlerde, farklı bakış açıları ile ele alınır. Millî Mücadele, Yakup Kadri'nin romanlarında İstanbul, Ankara ve Anadolu olmak üzere üç farklı merkezden yansıtılır, Peyami Safa'da ise İstanbul merkezli bir bakışın hâkim olduğu görülür. Halide Edip'in romanlarında Millî Mücadele cephe içi ve cephe gerisi ile birlikte yer alan, kişilerin kendilerini feda ettiği bir unsur olarak yer bulurken Tarık Buğra'da ise diğer yazarlardan farklı olarak Millî Mücadele'nin siyasî ve politik yönünün vurgulandığı dikkat çekmektedir. Bu çalışmaya esas oluşturan kaynaklar şu şekildedir: Yaban, Sodom ve Gomore, Ankara (Yakup Kadri Karaosmanoğlu), Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye (Halide Edip Adıvar), Sözde Kızlar, Mahşer, Biz İnsanlar (Peyami Safa) Küçük Ağa, Firavun İmanı (Tarık Buğra).Çalışmada kişilerin Millî Mücadele'ye bakışı üzerinde durulur ve Millî Mücadele'ye bakış altı başlık altında karşılaştırılmalı olarak incelenir.
Özet (Çeviri)
As a social and historical event the National struggle has a feature of becoming one of the most discoursed subjects.This period during which Turkish people struggle for independence is represented through different perspectives but in Yakup Kadri Karaosmanoğlu,Halide Edip Adıvar,Peyami Safa and Tarık Buğra's novels the National Struggle is handled in different periods and with different perspectives.In Yakup Kadri's novels, the National Struggle is represented from threee different centers İstanbul, Ankara and Anatoli, but in Peyami Safa's novels it is seen that there is an İstanbul centered view.While in Halide Edip's novels National Struggle takes part as an element where front and hinterland come together and people sacrifice themselves,Tarık Buğra, unlike other authors,draws attention to political aspect in his novels. The resources which are a basis of this study is as follows: Yaban, Sodom ve Gomore, Ankara ( Yakup Kadri Karaosmanoğlu), Ateşten Gömlek, Vurun Kahpeye (Halide Edip Adıvar), Sözde Kızlar, Mahşer, Biz İnsanlar (Peyami Safa), Küçük Ağa, Firavun İmanı(Tarık Buğra). In the study it is dwelled on the viewpoints of people about the National Struggle and the view to the National Struggle is handled in comperative way under the six titles. Key Words : National Struggle, novel, viewpoints, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Halide Edip Adıvar, Peyami Safa, Tarık Buğra.