Amarna çağı firavunları zamanında eski Yakındoğu
Ancient Near East at the time of the pharaohs of the Amarna age
- Tez No: 566682
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM MEMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eskiçağ Tarihi, Mısır, Amarna Çağı, Mektup, Firavun
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Tezimizde, M.Ö. 1400-1350 yıllarını kapsayan Amarna Çağı hakkında bilgi verilmektedir. Eski Mısır Medeniyetinin siyasi, diplomatik yazışmalar doğrultusunda yapmış olduğu dış ilişkiler incelenmektedir. Bu dönemde uluslararası yazışmalar en üst safhaya ulaşmış ve siyasi ilişkiler bu şekilde yürütülmeye çalışılmıştır. Çalışmamız dokuz ana başlıktan oluşmaktadır. I. bölümde Amarna Çağı'nın kaynakları ele alınmış, devletlerarası siyasi ilişkiler incelenmiştir. II. Bölümde Mısır'ın Tarihi coğrafyası ele alınmış ve coğrafyanın siyasi yaşama etkisi incelenmiştir. III. bölümde Amarna Çağı hakkında bilgi verilmektedir. Bu bölümde daha çok III. Amenofis ve IV. Amenofis üzerinde durulmaktadır. IV. Amenofis'in başlattığı din reformu'nun Mısır'ı ne kadar etkilediği ve siyasi alana ne şekilde etki ettiğinden bahsedilmiştir. IV. bölümde Mısır- Hitit ilişkileri üzerinde durulmaktadır. Mısır-Hitit ilişkilerinin Amarna Mektupları ışığında hangi boyutta gerçekleştiği incelenmiş ve o dönemin iki güçlü devletinin uluslararası münasebetleri yansıtılmaya çalışılmıştır. V. bölümde Mısır- Asur ilişkileri ele alınmakta olup Asur Devletinin sonradan yükselişi ve Mısır'ı tehdit edişinin belirgin bir hal alması bu bölümde vurgulanmaktadır. VI. bölümde Mısır-Mitanni devletleri arasındaki siyasi gelişmeler Amarna mektupları ele alınarak aydınlatılmaya çalışılmıştır. VII. Bölümde Mısır- Babil ilişkileri ele alınmıştır. Yine bu dönemdeki yazışmalar incelenerek bilgiler aktarılmaktadır. VIII. Bölümde IV. Amenofis'in din reformu anlatılmıştır. Din reformunu gerçekleştirirken Mısır'ın eknomik açıdan düşüşü, siyasi alanda istenilen amaçlara ulaşılamayışı ve sosyal alanda Mısırda yarattığı bunalımın üzerinde durulmaktadır. IX. Bölümde Tuthank- amondan sonra Mısır devletinin yıkılışına kadar geçen süre zarfı incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In our thesis, information is given about Amarna Age covering 1400- 1350 B. C. The external relations of the Ancient Egyptian Civilization in the direction of political and diplomatic correspondence are examined.In this period, international correspondence reached the highest level and political relations were tried to be conducted in this way. Our study consists of nine main topics. In the first chapter, the sources of the Amarna Age are discussed and political relations between states are examined.II. In the chapter, the historical geography of Egypt is discussed and the effect of this geography on political life is examined.III. The chapter provides information about the age of Amarna In this section, III. Amenofis and IV. Amenofis is emphasized.IV. It has been mentioned how much the religious reform initiated by Amenofis affected Egypt and how it affected the political field.IV. The chapter focuses on the Egyptian-Hittite relations.The extent to which the Egyptian-Hittite relations took place in the light of Amarna Letters was examined and international relations of the two powerful states of that period were tried to be reflected. Section V deals with the Egyptian-Assyrian relations and emphasizes the rise of the Assyrian State and its apparent threat to Egypt.VI. In the chapter, the political developments between Egypt and Mitanni states are tried to be clarified by considering Amarna letters.VII. Egyptian-Babylonian relations are discussed in the chapter. Again, the correspondence in this period is examined and information is transferred. VIII. Section IV. Religious reform of Amenofis is explained.In the course of religious reform, the economic downturn of Egypt, the lack of political goals and the social crisis in Egypt are emphasized.IX. In this section, the period between Tutankhamen and the fall of the Egyptian state is examined. Key Words, Ancient History, Egypt, Amarna Age, Diplomacy Letter, Pharaoh.