Fotovoltaik enerji üretim tesisleri için batarya yönetim sistemi tasarımı
Designing battery management system for photovoltaic power generation plants
  1. Tez No: 566683
  2. Yazar: SEÇKİN AÇICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KÜÇÜKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batarya, fotovoltaik sistemler, batarya yönetimi, Battery, photovoltaic systems, battery management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Fotovoltaik enerji sistemleri güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren sistemlerdir. Güneş enerjisinin yenilenebilir olması ve çevreye zararlı olmaması fosil yakıtlardan elde edilen enerjiye alternatif olarak gösterilmesinin nedenleri arasında yer almaktadır. Fotovoltaik enerjiden daha iyi faydalanmak için enerji depolama sistemleri kullanılabilir. Günümüzde elektrik enerjisinin depolanması için genelde bataryalar kullanılmaktadır. Batarya yönetim sistemleri bataryalar için şarj durumu, gerilim, sıcaklık vb. değerlerin izlenmesini sağlar. Bu çalışmada fotovoltaik bir sistem ve bir kurşun asit batarya modellenmiştir. Oluşturulan sistem için bir batarya yönetim sistemi tasarlanmıştır. Batarya yönetim sisteminin tasarımı için açık devre gerilimi yöntemiyle birlikte en küçük kareler yöntemi de kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar bir tabloda gösterilmiştir ve bağıl hata değeri hesaplanarak sistemin güvenilirliği test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Photovoltaic energy systems are systems that convert solar energy to electrical energy. Being renewable and less harmful to the environment is the reason solar energy is an alternative for fossil fuel energy. Energy storage systems can be used for better use of photovoltaic energy. Batteries are usually utilized for storing energy. Battery management systems provide monitoring parameters like state of charge,voltage and temperature etc. In this study, a photovoltaic system and a lead acid battery is modelled. A battery management system is designed for the system modelled in Simulink. Open circuit voltage and least squares method are combined together for designing the battery management systems and relative error is also calculated to test the reliability of the system.