Interior design: A Historical and theoretical survey and a propasal for a restaurant-bar interior
İç mimarlık: Tarihsel ve teorik bir araştırma ve bir restoran-bar iç tasarım önerisi
- Tez No: 56671
- Danışmanlar: İLHAN KURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: İç Mimarlık, Stil, Tarihsel Araştırma, Tasarım İlkesi, Tasarım Presipleri, Interior design, Style, Historical Survey, Concept, Design Principle
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Bu çalışma iç mimarlık alanında detaylı bir teorik araştırma yapmayı ve iç mekan tasarımında stil faktörünün önemini tartışan sosyal nitelikli bir iç mekan proje önerisi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Teorik kısım tarihsel bir araştırma içermektedir, tç mekan proje önerisi için Ankara'da inşaat halinde bulunan Çankaya Otel, Toplantı & Alışveriş Merkezinin Restoran - Ban seçilmiştir. İkinci kısımda iç mimarlık konusunda, estetik ve teknik özellikleri içeren, konuya giriş nitelikli genel bir çalışma yapılmıştır. Üçüncü kısım mimari iç mekanlarda stilin etkilerini tartışan ve eski medeniyetlerden başlayıp günümüze kadar gelen tarihsel ve teorik bir araştırma içermektedir. Dördüncü kısım proje önerisi için seçilen alanın, Çankaya Otel, Toplantı & Alışveriş Merkezinin, analizini, bir restoran tasarımım etkileyen faktörlerin kısa bir açıklamasını ve restoran - bar iç mekan önerisini kapsar. Temel tasarım ilkesi, öncelikli stil seçimleri, tasarım prensipleri ve özellikleri de dördüncü kısımda açıklanmaktadır. Tezin sonunda yer alan iç mekan önerisi ile bir iç mekan tasarımında en önemli faktörlerden birinin stil olduğu ve her iyi tasarlanmış içmekanın bir veya birkaç stilin etkilerini taşıdığı savı ortaya konmaktadır. Son kısım, tezin genel bir değerlendirmesi ile birlikte, sonucu içermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to make a detailed theoretical analysis in the field of interior design and to develop a proposal for a public interior arguing that style is one of the most affective factors in the design of an interior. The theoretical part includes a historical survey analysis. The proposed interior is the Rooftop Restaurant - Bar of Çankaya Hotel Convention & Shopping Center in Ankara which is under construction. In the second chapter an introductory information about the field of interior design consisting of aesthetic and technical properties is given. The third chapter contains a historical and theoretical survey of stylistic influences in architectural interiors through ages starting from ancient civilizations to the present. The fourth chapter includes an analysis of the selected site, Çankaya Hotel Convention & Shopping Center, a brief explanation of the features affecting the design of a restaurant and the proposal for the interior of the restaurant - bar. The main design concept, stylistic prefences, design principles and features are also explained in the fourth chapter. With the proposed interior at the end of the thesis it is aimed to argue inthat in the design of an interior the most affective point is style and every well designed interior belongs to a style or a mixture of styles. The last chapter of the study includes a general evaluation of the thesis and the conlusions arrived at.