Risk management of build-operate-transfer (BOT) project in developing countries
Gelişmekte olan ülkelerde yap-işlet devret (YİD) tipi projelerin risk yönetimi
  1. Tez No: 56670
  2. Yazar: İREM ÖZDOĞAN (DİKMEN)
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Sektör Katılım Modelleri, Yap-İşlet-Devret (YİD) Modeli, Risk Yönetimi, Enerji Yatırımları vı
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
öz GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE YAP-ÎŞLET-DEVRET (YİD) TİPİ PROJELERİN RİSK YÖNETİMİ ÖZDO?AN (DİKMEN), İrem Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Talat BİRGÖNÜL Aralık 1996, 147 sayfa Gelişmekte olan ülkelerde ihtiyaç duyulan altyapı yatırımlarının gerçekleştirilebilmesi, gelişme sürecini hızlandırıcı bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, çoğu gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye'de de bu tür yatırımlar için ayrılabilecek devlet kaynaklan ve dış borçlanma olanakları yetersiz kalmakta ve altyapı projelerinin finansmanında özel sektör katılımı kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu araştırmada, özel sektör katılım modelleri kısaca tanıtıldıktan sonra, özellikle enerji ve yol projelerinde Yap-İşlet-Devret (YİD) tipi özel sektör finansman modeli üzerinde yoğunlaşılacaktır. Tez kapsamında, YİD projelerine özgü finansal, yapısal, ticari, hukuki, politik ve teknik özellikler tartışılarak, modelin sağladığı avantajlar/dezavantajlar irdelenmekte ve YİD modelinin uygulanabilirliğini artırıcı çözüm yöntemleriönerilmektedir. Tezin amacı, bir YİD projesinin başarısını büyük ölçüde etkileyebilecek risk faktörlerinin varlığının vurgulanarak, proje şirketi bünyesinde kurgulanması önerilen bir risk yönetim sisteminin tanıtılmasıdır, önerilen risk yönetim sistemi ile, kişilerin bir projenin erken aşamalarında riskleri tammlayabilmesi, proje karlılığı üzerindeki etkilerini saptayabilmesi ve uygun bir risk/getİri dengesinin sağlanabilmesi için doğru sözleşme stratejilerinin geliştirilebilmesi amaçlanmaktadır. Tanımlanan risk yönetim sistemi çerçevesinde, ön-planlama, teklif hazırlama, sözleşme şartlarının belirlenmesi ve proje yürütme aşamalarında, değişik teknik ve stratejilerin kullanılması önerilmekte ve kişilerin riskler konusunda bilinçlenerek, potansiyel getirilerin maksimize edilebilmesi amacı güdülmektedir. Türkiye'de gerçekleştirilen ya da gerçekleşmesi planlanan projeler baz alınarak, ön-planlama sürecinde projenin finansal, teknik ve sosyo- politik açılardan yapılabilirliğinin saptanması amacıyla risk değerlendirme listelerinin kullanımı gösterilmekte, risklerin sistematik olarak tanımlanabilmesi amacıyla risk tanımlama tabloları ve etki diyagramları oluşturulmakta ve analiz tekniklerinden Monte Carlo Benzetimi kullanılarak, örnek bir proje üzerinde risk etkileri sayısal olarak belirlenmektedir. Son olarak, çeşitli risk paylaşım/transfer tekniklerini, devlet garantilerini ve sözleşmeleri kapsayan bir güvenlik paketinin oluşturulması irdelenmektedir. Araştırma sonucunda, gerekli hukuki ve yapısal değişikliklerin yapılması ile YİD modelinin basan ile uygulanabilmesinin mümkün olabileceği vurgulanmakta ve risklerin uygun şekilde paylaşılmasını sağlayacak bir risk yönetim sisteminin kurgulanması ile modelin devlet ve özel sektör açısından daha cazip hale gelebileceği kanısına varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK MANAGEMENT OF BUILD-OPERATE-TRANSFER (BOT) PROJECTS IN DEVELOPING COUNTRIES ÖZDO?AN (DİKMEN), İrem M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Talat BİRGÖNÜL December, 1996, 147 pages Infrastructure investments play a key role in the acceleration of growth especially in developing countries. However, most of the developing countries, particularly Turkey, is experiencing bottlenecks in the utilization of public funds and foreign debt for their infrastructural development resulting in the need of Private Sector Participation (PSP) in such kind of investments. In this research, following the presentation of a brief information about alternative PSP models, the remaining discussions will be confined to Build-Operate-Transfer (BOT) model of private sector financing with specific emphasize given to energy and transportation sectors. Within the context of this thesis; special financial, organizational, commercial, legal, political and technical aspects of BOT projects will be discussed together 111with the potential advantages/disadvantages of the model and alternative methods to enhance the applicability of BOT schemes. The scope of this thesis is to emphasize the high impact of risk factors on the success of a BOT project and introduce a risk management framework in order that project company members can identify the risks before they occur, analyze risk impacts on the profitability of the project, and develop adequate contract management strategies for a balanced risk/return allocation. Risk management framework comprises the utilization of various techniques and strategies at the pre-planning, tender preparation, contract and implementation stages of a BOT project in order to maximize the potential benefits. Preparation of preliminary checklists for assessing the financial, technical and socio-political viability of BOT projects, construction of risk identification tables and influence diagrams to identify risk factors, and utilization of Monte Carlo Simulation technique to quantify risk exposures will be demonstrated through case studies as taken from the Turkish practice. Finally, essential elements of a security package which could be listed as contractual arrangements, required government guarantees and risk mitigation techniques will also be investigated. It has been further concluded that BOT model may have a substantial future in developing countries if necessary legal and organizational refinements are made and both public and private sectors may benefit from BOT model in case that risks are managed systematically to achieve an adequate risk/reward allocation between public and private sector participants. Keywords : Private Sector Participation (PSP), Build-Operate-Transfer (BOT) Model, Risk Management, Energy Investments IV