Azerbaycan müziğinin gelişiminde bestecilerin rolü ve Kara Karayev'in önemi
The role of composers in the development of Azerbaijani music and the importance of Kara Karayev
  1. Tez No: 566723
  2. Yazar: TURANA JAFAROVA
  3. Danışmanlar: PROF. CELİL HAKAN ÇUHADAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Muğam, Azerbaycan müziği, Kara Karayev, Keman, Mugam, Azerbaijan music, Kara Karayev, Violin
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Azerbaycan müziği çok eski bir tarihe sahiptir. Azerbaycan müziği tarih bakımında iki kısma ayrılır: Azerbaycan halk müziği ve Azerbaycan klasik müziği. Bu çalışmanın ilk kısmında Azerbaycan klasik müziğinin tarihsel gelişimi incelenmiştir. 20. Yüzyılda Azerbaycan müzğine katkıda bulunmuş besteciler hakkında bilgi verilmiş. Özellikle Kara Karayev'in önemi, onun hayatı, müziği, felsefesi ve eserleri hakkında bilgi verilmiş. İkinci kısımdaKara Karayev'İn eserlerinde halk müziği örneklerinin ifadesini kapsamlı bir şekilde incelemek ve milli müziğin türü ve biçimleri hakkında tam bir fikir oluşturmasını sağlamaktır ve aynı zamanda Kara Karayev'in Keman konçertosuda incelenmiştir. Ünlü bestecinin eserlerinde folklorun açıklanan milli-anlam çizgileri aracılığıyla yaratılan tiplerin çeşitliliği dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Azerbaijani music has a very old history. Azerbaijani music is divided into two parts in terms of history: Azerbaijani folk music and Azerbaijani classical music. The first part of this study examined the historical development of Azerbaijani classical music. Information was given about composers who contributed to Azerbaijani music in the 20th century. Especially the importance of Kara Karayev, his life, music, philosophy and his works has been informed. In the second part, Kara Karayev's works are examined extensively on the expression of folk music examples and give a complete ideas about the genres and forms of national music, and Kara Karayev's violin concert is examined. In the works of the famous composer, the diversity of the types created by the national-meaning lines of folklore is remarkable.