Anoreksiya Nervozada nüfuz edici anne imgesi sorunsalının projektif testlerle değerlendirilmesi
The evaluation of the image of intrusive mother in Anorexia Nervosa by use of projective tests
- Tez No: 566731
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BENGİ PİRİM DÜŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anoreksiya nervoza, anne-çocuk ilişkisi, projektif testler, ayrılma-bireyleşme, nüfuz edici, Anorexia nervosa, mother-child relationship, projective tests, separation-individuation, intrusive
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, anoreksiya nervoza tanısı almış ergenlerin anneleriyle olan erken dönem ilişkilerinin projektif testler aracılığıyla incelenmesini içermektedir. Çalışmanın amacı, anoreksiya nervoza hastalarının sahip olduğu anne imgesinin, bu hastaların ruhsallığına olan etkisinin ortaya konmasıdır. Bu amaçla, yaşları 13-17 arasında değişen dört anoreksiya nervoza hastası ve aileleriyle çalışma yürütülmüştür. Hastalardan ikisi çalışma yürütüldüğü dönemde İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Yeme Bozuklukları servisinde yatmakta; diğer iki hasta ise İstanbul'da özel bir psikoterapi merkezinde tedavi görmektedir. Çalışmaya katılmaya gönüllü olan bu hastalarla önce ailelerinin de katıldığı aile görüşmeleri yapılmış, sonrasında hastalarla bire bir olarak psikanalitik ön görüşme ve Rorschach ve Tematik Algı Testlerinin uygulanmasını içeren bir görüşme yapılmıştır. Rorschach testinden ve Tematik Algı Testi'nden elde edilen veriler Fransız Okulu'na bağlı kalınarak içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. İçerik analizi sonuçlarından elde edilen bulgular, anoreksiya nervoza hastası ergenlerin anne imgesini nüfuz edici nitelikte algıladıkları, preödipal dönemde yaşadıkları sorunlar sebebiyle ebeveynsel üstbenlik karşısında çocuksu bir üstbenlik yapılanmasına tutundukları ve annesele yönelik düşlemlerinin ayrılma-bireyleşme süreçlerinde zorluklara yol açtığını işaret etmektedir. Bulgular, anneden ayrılmaya dair hem bir arzu hem de endişe taşıyan hastaların, anneleriyle olan ilişkilerinde ambivalan duygular içerisinde olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study includes the examination of early relationships through projective tests between the mother and the adolescent who had been diagnosed as anorexia nervosa. The aim of the study is to reveal the effect of the mother image whom anorexia nervosa patients have and its effect on the psyche of these patients. With this purpose, the study is carried out with four anorexia nervosa patients aged between 13 and 17 and their families. Two of the patients were hospitalized in the Department of Psychiatry Eating Disorders Policlinic at the Faculty of Medicine in Istanbul University during the study period; while the other two patients were treated in a private psychotherapy center in Istanbul. These patients, who volunteered to participate in the study, were first interviewed together with their families before being interviewed privately by a psychoanalytic preliminary interview and the application of Rorschach and Thematic Apperception Tests. The data obtained from the Rorschach Test and Thematic Apperception Test were evaluated with content analysis method adhering to the French School. Findings from the results of content analysis indicate that adolescents who are anorexia nervosa patients perceive the mother image as intrusive, hold on to a childish superego structure in the face of parental authority caused by problems that they had in a preodipal period and fantasies oriented to maternalism lead difficulties on separation-individation process. Findings show that these patients, who have both desire and anxiety for separation from their mothers, have ambivalent feelings in their relationships with their mothers.