The impact of financialization on economic growth: The case of United Kingdom
Finansallaşmanın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi: Birleşik Krallık örneği
- Tez No: 566752
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Financialization, Economic Growth, Institutional Transformations, Stylized Facts Method
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma Birleşik Krallık ekonomisinin finans sektörü ekseninde geçirdiği dönüşümü, bu dönüşümün ülkenin ekonomik büyüme performansına etkisini ön planda tutarak incelemektedir. Bu bağlamda, finansallaşma çalışmaları temelinde teorik altyapı oluşturulup ülkenin uzun dönem yapısal ve kurumsal değişimi incelendikten sonra, Stilize Gerçekler Metodu'yla finansallaşma olgusu ve bu olgunun ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada, finans sektörünün konvansiyonel rolünün dışına çıkmasıyla birlikte ekonomik büyüme açısından yarattığı olumsuzluklar doğrulanmıştır. Söz konusu olgunun finansal olmayan firmaların içsel dinamikleri üzerinde yarattığı olumsuzlukların ekonomik büyümeyi negatif etkilediği bulunmuştur. Anahtar Kelimeler : Finansallaşma, Ekonomik Büyüme, Kurumsal Dönüşümler, Stilize Gerçekler Metodu.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformation of the United Kingdom economy around the orbit of the finance sector with giving particular importance to the impact of this transformation on the country's economic growth performance. In this regard, after presenting a conceptual framework based on the studies of financialization and analysing the institutional and structural changes in the post-war UK economy, the phenomenon and its impact on economic growth are examined with using the stylized facts method. It has been found that financialization deteriorates economic growth, inter alia, by influencing the operational rationality of the non-financial corporations.