Alt ekstremite tendinopatilerinde uygulanan ekstrakorpereal şok dalga tedavisinin kas kuvveti, esnekliği ve mimari özelliklerine olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of extracorporeal shock wave therapy muscle strength, flexibility and architectural features in lowerextremity tendinopathies.
  1. Tez No: 566768
  2. Yazar: AYDAN NİZİPLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜZÜN FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Tendinopati, Ekstrakorpereal şok dalga tedavisi, Kas mimarisi, Tendinopathy, Extracorporeal shock wave therapy, Muscle architecture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmanın amacı, alt ekstremite tendinopatilerinde tendon ve kasa uygulanan ekstrakorpereal şok dalga tedavisinin ilgili kasın mimari özelliklerine, kas kuvveti ve esnekliğine olan etkisini araştırmaktı. Çalışmaya hamstring, kuadriseps veya gastrokinemius kaslarından tendinopati tanısı almış 20 birey katıldı. Değerlendirmeler, ekstrakorpereal şok dalga tedavisi uygulaması öncesinde, ilk uygulamanın hemen sonrasında ve tedavi bitiminde olmak üzere üç defa yapıldı. Kas kalınlığı, pennasyon açısı ve lif uzunluğu radyoloji uzmanı tarafından ultrasonografi ile değerlendirildi. Kas kuvveti, dijital dinamometre; kas esnekliği ise mezura ile değerlendirildi. Olgular, EŞDT uygulamasına ek olarak standart fizyoterapiprogramına alındı. EŞDT uygulaması tek seansta kas kuvvetinde azalma (p=0.0001), kas esnekliğinde azalma (p=0,0003), kas kalınlığında artış meydana getirdi (p=0,0001). Tek seans EŞDT uygulaması sonucunda kas kuvetindeki değişiklik ile kas kalınlığı değişikliği arasındaki ilişki anlamlıydı (r:-0,609, p=0,004). İzole olarak her bir kasa uygulanan tedavi etkinliği değerlendirildiğinde hamstring grubunda; kas kuvveti (p=0,015) ve esnekliğinde (p=0,029) artış bulundu, kas kalınlığında bir değişiklik bulunmadı. Kuadrisepste, kas kuvvetinde artış (p=0,0001) ve esnekliğinde (p=0,001) azalma bulundu. Gastrokinemiusta ise kas kuvvetinde artma (p=0,039), pennasyon açısında artma (p=0,039) ve kas kalınlığında azalma (p=0,018) bulundu. Özellikle tek seanslık EŞDT uygulaması, kuvveti ve esnekliğini azaltırken, gastrokinemius için lif uzunluğunu, pennasyon açısını ve kas kalınlığını arttırmakta; hamstring ve kuadriseps için kas kalınlığını arttırmaktadır. Kas fonksiyonundaki bu hızlı değişiklik, EŞDT uygulaması sonrası kasın yüklenmesini etkileyebilir. Uygulama öncesi ve sonrası kas dokusunu koruyucu fizyoterapi yaklaşımlarının planlanması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of extracorporeal shock wave therapy applied to tendon and muscle on lower extremity tendinopathies on the architectural properties, muscle strength and flexibility of the muscle. Twenty individuals diagnosed with tendinopathy from hamstring, quadriceps or gastrokinemius muscles participated in the study. Evaluations were made three times, before the applications, after the first application and end of the extracorporeal shock wave treatment. Muscle thickness, pennation angle and fiber length were evaluated by radiologist by ultrasonography. Muscle strength was measured with digital dynamometer and muscle flexibility was measured with tape measure. Patients were included in the standard physiotherapy program in addition to MSDT. The application of MSDT resulted in decrease in muscle strength (p = 0.0001), decrease in muscle flexibility (p = 0.0003) and increase in muscle thickness in one session (p = 0.0001). The relationship between the change in muscle force and muscle thickness was significant at the end of the single session MSCT (r: -0,609, p = 0.004). When evaluated the effectiveness of each muscle applied isolates, hamstring group; There was an increase in muscle strength (p = 0.015) and flexibility (p = 0.029), no change in muscle thickness. In quadriceps, an increase in muscle strength (p = 0.0001) and a decrease in flexibility (p = 0.001) were found. Increased muscle strength (p = 0.039), increased pennation angle (p = 0.039) and decreased muscle thickness (p = 0.018) were found in gastrocnemius. In particular, single session ESWT reduces fiber strength, flexibility, and increases fiber length, pennation angle, and muscle thickness for the gastrokinemius; Increases muscle thickness for hamstring and quadriceps. This rapid change in muscle function may affect muscle loading after ESWT administration. We think that physiotherapy approaches should be planned before and after the application of muscle tissue.