Oxidative pressure leaching of Çayeli zinc sulphide concentrate
Çayeli çinko sülfür konsantresinin oksitleyici basınç liçi
  1. Tez No: 56677
  2. Yazar: NURŞEN GÜRESİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oksitleyici Basınç Liçi, Sherritt Gordon Prosesi, Çinko Sülfür, İstatistiki Deney Planı Vİİİ, Oxidative Pressure Leaching, Sherritt Gordon Process, Zinc Sulphide, Statistical Experimental Design v
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
ÖZ ÇAYELİ ÇİNKO SÜLFÜR KONSANTRESİNİN OKSİTLEYİCİ BASINÇ LİÇİ Güresin, Nurşen Doktora, Metalürji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ahmet Geveci Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz A. Topkaya Ocak 1996, 212 sayfa Bu çalışmada, yaklaşık % 50 çinko içeren Çayeli çinko sülfür konsantresine oksitleyici basınç liçi veya Sherritt Gordon prosesinin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Çayeli çinko sülfür konsantresinin ayrıntılı olarak karakterizasyonundan sonra titanyum otoklavda oksijen basıncı altında liç deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sıcaklık (120-160 °C), süre (60-180 dakika), oksijen kısmi basıncı (200-1000 kPa), sülfürik asit konsantrasyonu ( 145 - 205 gpl ) ve yüzey - aktif reaktif oranı vi(lignosülfanat / quebracho =1/3 -3/1) incelenen liç değişkenleridir. Değişkenlerin düzeyleri, proses hakkında literatürden elde edilen bilgiler dikkate alınarak saptanmıştır. Deneyler, basınç liçi sisteminin kompleks olması dikkate alınarak liç değişkenlerinin çinko liç verimi üzerine etkisini ve bu değişkenlerin birbirleriyle olan etkileşimlerini saptayabilmek amacı ile istatistiki bir deney planına göre gerçekleştirilmiştir. Deneylerde elde edilen çinko liç verimi verileri istatistiki metodlar ile analiz edilmiş ve proses değişkenlerinin çinko verimi üzerindeki etkisini ifade eden ikinci dereceden bir regrasyon denklemi elde edilmiştir. Çalışılan değişken aralıklarında çinko liç verimini yaklaşık olarak veren bir polinom olan denklem, çalışılan değişkenler arasında etkileşim olduğunu göstermiştir. Bu, herhangi bir değişkenin çinko liç verimi üzerindeki etkisinin, etkileşim içinde olduğu diğer değişkenlerin düzeyine bağlı olduğunu göstermiştir. Her defasında tek bir değişkeni değiştirerek yapılan çalışmalar hiçbir zaman bu etkileşimleri ortaya çıkaramayabilecek ve değişkenlerin çinko liç verimi üzerindeki etkileri hakkında yanlış yorumlara yol açabilecek ve değişkenlerin düzeyi değiştirildiğinde tahmin yapmayı imkansız hale getirebilecektir. VİİBu çalışma, oksitleyici basınç liçi prosesinin Çayeli çinko sülfür konsantresine proses değişkenlerinin düzeylerine bağlı olarak % 99 'u aşan verimler elde edilerek uygulanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OXIDATIVE PRESSURE LEACHING OF ÇAYELİ ZINC SULPHİDE CONCENTRATE Güresin, Nurşen Ph.D., Department of Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ahmet Geveci Co-Supervisor : Prof. Dr. Yavuz A. Topkaya January 1996, 212 pages Applicability of the oxidative pressure leaching ör Sherrit Gordon Proçess to Çayeli zinc sulphide concentrate that contains approximately 50 % zinc was investigated in this study. Leaching experiments were performed in a titanium autoclave under oxygen pressure after detailed characterization of the Çayeli zinc sulphide concentrate. Temperature (120-160°C), time (60-180 minutes), oxygen partial pressure (200-1000 kPa), sulphuric acid concentration (145-205 gpl) and ratio of the iiisurface-active reagents (Na-lignosulphonate / quebracho=l/3 - 3/1 ) were the investigated leach variables. The variable levels were chosen according to the information on the process obtained from the literatüre. in view of the complexity of the pressure leach system under investigation, the experiments were planned and performed according to a statistical experimental design to find the effects of various process variables on zinc pressure leach recoveries and interactions among them. The zinc leach recovery data obtained from the experiments were analyzed using statistical methods and a second order regression equation was obtained describing zinc leach recovery in terms of process variables. The prediction model which was an approximating polynomial within the region of experimentation showed interactions between variables which meant that the effect of a variable on zinc pressure leach recovery depended on the level of other variables that interacted. Studies changing of öne variable at a time would not show these interactions and would lead to wrong conclusions about the real effect of the variables and would make it impossible to make predictions, when the variable levels are changed. ivThis study showed that oxidative pressure leaching process can be applied succesfully to Çayeli zinc sulphide concentrates with zinc recoveries greater than 99 % depending on the level of process variables.