Bilgi güvenliğinin bilgi işlem çalışanları tarafından değerlendirilmesi – Sağlık sektöründe bir çalışma
Evaluation of information security by IT staff – A study in the health sector
- Tez No: 566816
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÖZGÜR ÇATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Health Care Management, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi İşlem, Bilgi Güvenliği, Bilgi Güvenliği Yönetimi, Sağlıkta Bilişim, HBYS, Information Processing, Information Security, Information Security Management, Health Informatics, HIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Araştırmanın Amacı: Bu çalışma, sağlık sektöründe bilgi işlem ve bilgi güvenliği konularını içermektedir. Bu araştırmanın amacı Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS) bilgi güvenliği düzeyinin, hastane bilgi işlem çalışanları tarafından nasıl değerlendirildiğinin belirlenmesidir. Araştırmanın Gereç ve Yöntemi: Kesitsel tipte tanımlayıcı olarak gerçekleştirilen bu araştırmada, İstanbul Sağlık Bilişimi Derneği'ne üye bilgi işlem çalışanlarına anket uygulanmıştır. Araştırmanın evreni derneğe üye aktif 100 kişiden oluşmaktadır. Örneklem seçme yoluna gidilmeyip tam sayım yapılarak tüm üyelere anket formu ulaştırılmıştır. Sonuç olarak anketler 72 üye tarafından doldurulmuştur. Araştırmanın bilgi güvenliği ölçeğinin cronbach alpha değeri 0.943'tür. Bulgular ve Sonuçlar: Bilgi işlem çalışanları tarafından HBYS kullanıcılarına verilen genel puan ile bilgi güvenliği ölçeği toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki vardır (p=0.000). Hastanelerde bilgi güvenliğini sağlamak için yeterli maddi kaynak sağlanmasına göre bilgi güvenliği ölçeği ve alt boyutları arasında anlamlı farklılıklar vardır. Acil durumlarda çalışanların hasta verilerine erişmesine göre sağlık hizmeti sunumu alt boyutu arasında anlamlı farklılık vardır (p=0.023). Bilgi güvenliğini sağlamak için en önemli faktörlerden biri olan kullanıcı hatalarını önlemek için gerekli eğitimler verilmelidir.
Özet (Çeviri)
The Purpose of the Study: This study includes information processing and information security issues in the health sector. The aim of this study to evaluate the information security level of hospital information management system (HIS) by hospital IT staff. Method: In this study a questionnaire was applied to IT staff members of Istanbul Health Informatics Association. The universe of the research consists of active 100 members. The questionnaire was delivered to all members by making a complete count without sampling. As a result the survey was completed by 72 members. The cronbach alpha value of the information security scale of the study is 0.943. Findings and Results: There is a significant correlation between the overall score given by the IT staff to HIS users and the total score of the information security scale (p=0.000). There are significant differences between the information security scale and its sub-dimensions according to the provision of sufficient financial resources to ensure information security in hospitals. There is a significant difference between the sub-dimension of health service delivery according to the access of patient data by employees in emergency situations (p=0.023). Necessary education should be provided to prevent user errors which are one of the most important factors for ensuring information security.