BİST turizm endeksinde işlem gören şirketlerin finansal performansı ve yatırım yapılabilirliği üzerine bir uygulama
A study on the financial performance and investment feasibility of companies listed in the tourism index in İstanbul Stock Market
- Tez No: 566828
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇAY YAŞAR AKÇALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Turizm Şirketleri, Finansal Performans Analizi, Hisse Senedi Getirileri, TOPSIS, Yatırım Kapasitesi, Tourism Companies, Financial Performance Analysis, Stock Returns, TOPSIS, Investment Capacity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Turizm son yıllarda gerek dış ticaret açıklarına yaptığı önemli katkı gerek gelişen ekonomiler için ateşleyici olma özelliği ile hem Türkiye'de hem de Dünya'da çok önemli bir sektör haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı borsadaki turizm şirketlerinin performans ölçümlemesini yapmak ve Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksine kıyasla turizm sektörü getirisinin rasyonalitesini saptamaktır. Bu çalışma benzer çalışmalardan farklı olarak tek yıl üzerinden değil geriye dönük beş yıllık veri kullanması, borsa performans oranlarını kullanması ve hem TOPSIS hem de regresyon yöntemi ile çift yönlü değerlendirme yapması sebebiyle önemlidir. Bu çalışmada BIST Turizm Endeksi'nde işlem gören altı şirketin 2014-2018 arası beş yıllık finansal performansı ve piyasaya kıyasla getiri durumu incelenmiştir. Turizm şirketlerinin yıllık finansal tabloları ve hisse senedi getirileri dikkate alınmıştır. TOPSIS metodu ile karar matrisleri oluşturularak skorlar bulunmuş ve sıralamalar yapılmıştır. Ayrıca BIST 100 endeks getirileri ile BIST turizm endeksindeki şirketlerin getirileri regresyon uygulaması ile karşılaştırılarak söz konusu yıllar içerisinde turizm şirketlerinin getiri durumu ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışma TOPSIS'e göre turizm şirketlerinden MAALT ve AVTUR'un iyi performans sergilediğini ortaya koymuştur. Regresyon analizine göre ise sadece AVTUR şirketinin piyasa endeksinden daha kazançlı olduğunu, başka deyişle piyasaya üstün geldiğini söylemektedir. Genel tabloya bakıldığında ise Türkiye'de turizm şirketlerinin uzun vadeli performanslarının yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism has become an important sector that has an impact on foreign trade deficit and development of country economy both in Turkey and the World. The purpose of study is evaluate to performance measures of tourism companies in tourism index and determine returns of the tourism sector in which comparing with BIST 100 index. This study differs from other studies because of using five-year-data, not only one and stock-performance ratios. In addition, this study uses both methods TOPSIS and regression and determines two-sided. In this study, return condition in comparison with market and the financial performance of six companies trading in BIST tourism index for five years between 2014-2018 is examined. The annual financial statements and stock returns of the companies are taken into consideration. Afterwards, decision matrices were formed by TOPSIS application and scores were found and rankings were made. In addition, the BIST 100 index returns, and the returns of the companies in the BIST Tourism Index are compared with the regression application and the return position in tourism companies has been tried to be measured. The study showed that tourism companies MAALT and AVTUR perform well according to TOPSIS. According to the regression analysis, AVTUR is more profitable than the market index, in other words, it is superior to the market. When viewed in the overall tablet, long-term performances of tourism companies in Turkey it is concluded that is insufficient.