Yabancılar için Türkçe ders kitaplarında a1 düzeyi dil bilgisi öğretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solution suggestions for a1 level grammar teaching in Turkish course books for foreigners
  1. Tez No: 566886
  2. Yazar: RİFAT ERAVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası öğrencilere Türkçe öğretimi, A1 düzeyi, ders kitabı, dil bilgisi, Teaching Turkish to international students, A1 level, textbook, grammar
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 354
Özet
Dil bilgisi öğretimi her zaman tartışma konusu olmuştur. Özellikle uluslararası öğrencilere Türkçe öğretiminde dil bilgisinin yeri ve önemi, ne kadar, nasıl ve hangi sırayla öğretileceği açık bir şekilde ortaya konulamamıştır. Dil öğretiminin bir bütün hâlinde gerçekleştirileceği düşünüldüğünde uluslararası öğrencilere Türkçe öğretiminde dört temel dil becerisini (okuma-anlama, yazma, konuşma ve dinleme) destekleyen en önemli etkenin dil bilgisi olduğu savunulmaktadır. Çalışmamızda Gazi Üniversitesi, İstanbul, Yeni Hitit ve Yedi İklim yabancılar için Türkçe ders kitaplarının A1 düzeylerinde yer alan bütün metinlerin her bir bölümü ayrı ayrı dil bilgisel açıdan değerlendirilmiştir. Metinlerde, dört temel beceri ile ilgili uygulamalarda hangi dil bilgisel yapıların verildiği, bu yapıların ünitelere göre dağılımı ve müfredata uygunluğu, Avrupa Dil Portfolyosu'na göre nasıl aktarıldığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulardan hareketle uluslararası öğrencilere dil bilgisi öğretimiyle ilgili sorunlar sekiz başlık altında toplanmıştır. Sorunlarla ilgili çözüm önerileri sunulmuş ve A1 düzeyi Türk dil bilgisi konu sıralaması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Teaching grammar has always been a topic of discussion. The place and importance of grammar in teaching Turkish especially to international students, how much, how and in what order will be taught cannot be revealed clearly. Considering that language teaching will be carried out as a whole, it is argued that the most important factor supporting the four basic language skills (reading-comprehension, writing, speaking and listening) in teaching Turkish to the international students is grammar. In this study, every section of all the texts in the A1 levels of Turkish textbooks for foreigners of Gazi Üniversitesi, İstanbul, Yeni Hitit and Yedi İklim has been evaluated one by one in terms of language knowledge. In the texts, it is determined which grammatical structures are given in the applications related to four basic skills, distribution of these structures according to units and their suitability to the curriculum and how they are transferred according to the European Language Portfolio. Based on the findings, problems related to teaching grammar to international students are grouped under eight headings. Solution suggestions related to the problems are presented and A1 level grammar subject ranking is suggested.