Güray süngü'nün roman ve hikâyelerindeki kahramanların yetişme şartları bakımından incelenmesi
Studying characters in the novels and stories of güray süngü in terms of their upbringing conditions
- Tez No: 903677
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DINARA DUISEBAYEVA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Güray Süngü, roman, hikâye, şahıs kadrosu, yetişme şartı, postmodernizm, Güray Süngü, novel, story, character ensemble, upbringing condition, postmodernism
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 252
Özet
Güray Süngü, çağdaş edebiyatımızın roman ve hikâyeleriyle dikkat çekmiş yazarlarındandır. Yazar, romanlarında ve hikâyelerinde yaşadığı dönemi yansıtır çağın önemli sorunlarına zihin yorar. Çalışmamızda Güray Süngü'nün beş hikâye kitabı ile sekiz romanındaki kadın ve erkek kahramanlar, yetişme şartları bakımından incelendi. Konumuzun kavram alanını aile, eğitim, yaş, meslek ve medeni durum oluşturdu. İncelediğimiz roman ve hikâyelerde yazarın modern dönemin kıskacındaki bireyin benliğine, kimliğine, çevresine ve topluma duyduğu yabancılık, bunun neticesi olarak gördüğümüz yalnızlık duygusu, duyarsızlık ve onun etkisinde şekillenen korku, ölüm ve intihar konularını ele aldığı görülür. Güray Süngü'nün incelenen roman ve hikâyelerinde sosyal hayatın aksaklıkları ile kahramanların/aydınların çıkmazlarının eleştirildiği gözlemlenmektedir. Güray Süngü,“tutunamayanların”yaşamlarına odaklanır. Aile kavramını zihninde ve yaşamında bir yere oturtamamış kişilerin ister aydın ister sıradan biri olsun yaşam karşısında nasıl renk verdiklerini anlatır. Günümüzün insanının psikolojisini, bilinçaltının derinlikleriyle birlikte anlatırken postmodern roman ve hikâye sanatının tüm imkânlarından faydalanmıştır. Hikâyelerinin çoğunda postmodern hikâyeciliğin bir özelliği olarak kahramanlarına isim vermez. Roman ve hikâyelerinde eğitimli erkek ve kadın kahramanların yalnızlık duygusu yaşamalarının yetişme şartlarıyla ilgili olduğu görülür. Üniversite öğrencisi veya üniversite mezunu kahramanların buhran yaşamalarında ailedeki yetişme şartlarının belirleyici olduğu anlaşılır. Roman ve hikâyelerinde evli kadınların özellikle başkahramanların mutsuz, yalnız ve sevgiye muhtaç kişiler olduğu görülür. Erkek kahramanların da yalnızlık yaşadığı, daha çok aile bağlarının zayıf olduğu, arafta kalan kişiler olduğu dikkat çeker. Yalnızlık, sevgisizlik, kimsesizlik, umursamazlık; anne sevgisi ve özlemi, sahiplenme duygusu, baba sıcaklığı gibi konulardan hareketle kadın ve erkek kahramanların içinde bulundukları yaşam, aile, dönem; geçmiş yaşamları ve bu günü birlikte anlatılmıştır. Kadın ve erkek kahramanların ortak özellikleri ise sonuç bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Güray Süngü is one of the contemporary writers who has drawn attention with his novels and stories. In his works, he reflects the era he lives in and ponders the significant issues of the time. In this study, the female and male protagonists in Güray Süngü's five storybooks and eight novels were analyzed in terms of their upbringing conditions. The conceptual framework of our topic includes family, education, age, occupation, and marital status. In the examined novels and stories, it is observed that the author addresses the alienation of individuals caught in the grip of the modern era towards their identity, environment, and society, along with the resulting feelings of loneliness, apathy, and the shaping of fear, death, and suicide under this influence. It is noted that in Güray Süngü's analyzed novels and stories, the shortcomings of social life and the dilemmas of the protagonists/intellectuals are criticized. Güray Süngü focuses on the lives of the“disconnected.”He depicts how individuals, whether intellectuals or ordinary people, who have not been able to integrate the concept of family into their minds and lives, show their true colors when faced with life. While describing the psychology of contemporary individuals, along with the depths of their subconscious, he utilizes all the possibilities of postmodern novel and story art. In most of his stories, as a feature of postmodern storytelling, he does not name his protagonists. It is seen that the loneliness experienced by educated male and female protagonists in his novels and stories is related to their upbringing conditions. It is understood that the depressive states of university students or graduates are determined by the upbringing conditions within their families. In his novels and stories, it is observed that married women, especially the main characters, are unhappy, lonely, and in need of love. Male protagonists also experience loneliness, are often noted to have weak family ties, and are individuals caught in limbo. Themes such as loneliness, lovelessness, solitude, indifference; motherly love and longing, the sense of belonging, and fatherly warmth are used to describe the lives, families, eras, past lives, and present conditions of female and male protagonists together. The common characteristics of the female and male protagonists are evaluated in the conclusion section.