An Investigation on the group technology applications at a real manufacturing plant
Gerçek bir imalat ünitesinde grup teknoloji uygulamaları üzerine bir araştırma
- Tez No: 56705
- Danışmanlar: PROF. DR. S. ENGİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Grup Teknoloji, Makina Hücresi, Parça Ailesi, Kodlama ve Sınıflandırma, öbekleme Algoritmaları VI, Group Technology, Machine Cell, Part Family, Coding and Classification, Clustering Algorithms rv
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
oz GERÇEK BİR İMALAT ÜNİTESİNDE GRUP TEKNOLOJİ UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Tatar, Ahmet Erhan Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. S. Engin Kılıç Ocak 1996, 110 sayfa Bu tezde, iki temel Grup Teknoloji (GT) aracının bir imalat ünitesinde uygulanmasına yönelik bir çalışma sunulmuştur. Gözönüne alman iki temel Grup Teknoloji aracı, Grup Yerleşimi ve Grup Teknoloji Parça Kodlama Sistemidir. Grup Yerleşimi ile ilgili çalışma, bir imalat ünitesinin mevcut parça işlem planlarım değiştirmeden alt-ünitelere bölünüp bölünmeyeceğini belirlemeyi hedefler. Grup Yerleşimini sağlayacak makina gruplarının ve parça ailelerinin belirlenmesi amacı ile, Derece Sıralaması öbeklenmesi (DSC) Algoritması ve öbek Belirleme (ÖB) Algoritması seçilmiştir. Bu algoritmalar kullanılarak Visual Basic programlama dilinde bir bilgisayar programı gehştirilmiştir. Bu program yardımı ile, gerçek bir imalat fabrikasından toplanan parça işlem planlan için makina grupları ve bunlara uygun parça aileleri belirlenmiştir. Belirlenen makina gruplarının iş yükleri yıllık üretim bazında karşılaştırılmış ve makina kullanım oranlarım yükseltecek önerilerde bulunulmuştur. Parça bilgi-tabanı modülüne sahip bir parça kodlama programı geliştirilmiştir. Bu çalışmada, KK-3 Dönel Parçalan Kodlama Sisteminin parçaların geometrik özelliklerini temsil eden kısmı kullanılmıştır. Kodlanmış parça bilgileri, parçalan önceden belirlenmiş makina gruplarına atamak için kullanılır. Makina grubu/parça ailesi oluşturulması çalışmasında gözönüne alman parçalar bilgisayar yardımı ile kodlanmışur. Makina grubu/parça ailesi oluşturulması çalışmasından eldeedilen parça aileleri ile kodlanmış parça bilgisinden elde edilen parça ailelerinin karşılaştınlması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON THE GROUP TECHNOLOGY APPLICATIONS AT A REAL MANUFACTURING UNIT Tatar, Ahmet Erhan M.S., Department Of Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. S. Engin Kılıç January 1996, 110 pages In this thesis, a study on the application of two basic Group Technology (GT) tools at a manufacturing unit is presented. The considered two basic Group Technology tools are Group Layout and Group Technology Part Coding System. The study related to Group Layout aims to determine whether a manufacturing unit can be divisible into sub-units without influencing the current part process plans. For the purpose of determining machine groups and part families, that will lead to Group Layout, the Rank Order Clustering (ROC) Algorithm and the Cluster Identification (CI) Algorithm are selected. By using these algorithms a computer program is developed in Visual Basic Programming Language. With the aid of the developed computer program, machine groups and corresponding part families are determined for the part process plan data collected from a real manufacturing plant. The work loads of the determined machine groups are compared with each other in the annual production bases, and suggestions are made to improve the machine utilization rates. A part coding program together with a part database module is developed. A portion of the KK-3 Coding System for the rotational parts which represents the geometric features of the parts is used in the study. The coded part data are used to assign the parts to pre-determined machine groups. The parts considered in the machine group/part family formation study are coded through the computerised routines. IllComparisons between the part families obtained from the coded part data and the part families obtained from the machine group/part family formation study are made.