Sanatsal form olarak 'monolith'
Monolith' as artistic form
- Tez No: 686830
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE EYİGÖR PELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Monolith, Monad, Çağdaş Sanat, Anıtsal Mimari, Kamusal Sanat, Monolith, Monad, Contemporary Art, Monumental Architecture, Public Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüz sanatında, monolith formun sanatsal anlamı ile yapısal bağıntı kurulmasını gerektiren, araç ve amaç bağlamında birbiriyle benzeşen eserlerde etkin ve etkili bir biçimde kullanıldığı gözlemlenmiştir. 'Sanatsal form olarak monolith' isimli bu çalışmada, ilkel çağlardan modern zamanlara değin görünürlülüğü süreklilik arz eden, adı ister mastaba, ziggurat, piramit, obelisk, mimari sütun olsun, ister resmin konusu ya da heykelin yapıtaşı olsun 'biricik' olma özelliğine sahip formların içlerinde barınan 'monolith' kavramı bütüncül bir bakış açısıyla incelenmiştir. Monolithlerin 'yekpare anıt', 'mimari yapı', 'temsili form' vb. çağrışımlı kültürel olgu düzeyine taşınarak, tarihsel anlam katmanlarının esnek olmayan bütünselliğine gönderme yapabildiği ve ilahi kudret, siyasi erk, toplumsal hiyerarşiden taviz verilmeksizin her türden sanatsal bildirimin muhatabına iletilmesine aracılık ettiği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's art, it has been observed that the monolith form is used effectively and effectively in works that require the establishment of a structural relationship with the artistic meaning, and which are similar to each other in terms of means and purpose. In this work titled 'Monolith as an artistic form', there are forms that have the feature of being 'unique', whether they are mastabas, ziggurats, pyramids, obelisks, architectural columns, the subject of the painting, or the building blocks of the sculpture, whose visibility has been continuous from primitive times to modern times. The concept of 'monolith', which shelters in, is examined from a holistic perspective. Monoliths are called 'monolithic monument', 'architectural structure', 'representational form' etc. it has been understood that it can refer to the inflexible integrity of the layers of historical meaning by moving to the level of associative cultural phenomena and mediate the transmission of all kinds of artistic notifications to the addressee without compromising the divine power, political power, and social hierarchy.