Subsurface geology of the upper cretaceous/lower palaeocene sequence in the southeastern section of the Tuz Gölü basin, Turkey
Tuz Gölü güney doğusunun üst kreatese alt paleosen yeraltı jeolojisi, Türkiye
  1. Tez No: 56713
  2. Yazar: ABDİKARİN NUR MOHAMMED
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSENİN ESELLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üst Kretase, Alt Paleosen, Tuz Gölü Havzası, mikrofasiyes, petrografi, petrofizik, kuyu loğları VI, Upper Cretaceous, Lower Paleocene, Tuz Gölü Basin, microfacies, petrography, petrophysics, well logs. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
oz TUZ GOLÜ GÜNEY DO?USUNUN UST KRETASE- ALT PALEOSEN YERALTI JEOLOJİSİ, TÜRKİYE Mohamed, Abdikarin Nur Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göksenin Eseller Ocak 1996, 80 sayfa Tuz Gölü Havzası Geç Senoniyen-Erken Oligosen zamanında oluşmuştur. Kalınlığı 10,000 m. 'yi düzenli sedimanter istif havzanın en derin kısmında çökelmiştir. Tuz Gölü Havzasının güneydoğu kesimindeki Üst Kretase-Alt Paleosen kayaçlar, Karapınar-1, Sultanham-1, Aksaray-1, Eşmekaya-1, Bezirci- 1 ve Savaştepe-1 kuyularından elde edilen yeraltı verileri ile çahşılmıştir. Tuz Gölü Havzasının GD' sundaki Kretase-Tersiyer çökelleri arasmdaki dokanağın geçişli olduğu bulunmuştur. Aksaray-1 kuyusunda kesilen Maastrihtiyen yaşlı Asmaboğazı Formasyonu yapılan detaylı petrografik çalışmalar sonucu iki mikrofasiyese ayrılmıştır. Bunlar sığ gelgit-altı ortamında çökelmiş olan“Rudistli Tanetaşı Mikrofasiyesi”ve şelf dışında çökelen“Planktonik Forarniniferli Vaketası Mikrofasiyesf'dir. Karapmar-1 kuyusunda ise Asmaboğazı Formasyonunun ”Planktonik Forarniniferli Çamurtaşı Mikrofasiyesi“ nden oluşan derin denizel eşleniği bulunmuştur.Daniyen yaşlı Çaldağ Formasyonu Karapınar- 1 kuyusunda dört mikrofasiyese ayrılmıştır. Bunlar ”Bentik Foranıiniferli Tanetaşı Mikrofasiyesi“, ”Algli Bentik Foraminiferli Tanetaşı Mikrofasiyesi“, ”Planktonik Foraminiferli Vaketası Mikrofasiyesi“ ve Kumlu Taban Kireçtaşı Mikrofasiyesi”dir. Bu fasiyesler sırasıyla şelf, gelgit-arası / gelgit-altı, açık derin denizel ve şelfin derin kesimleri çökelim ortamlarım temsil etmektedirler. Aksaray- 1 kuyusunda ise algli kireçtaşlarından oluşan Çaldağ Formasyonunun eş değeri olan kırıntılı kayaçlar çökelmiştir. Paleontolojik çalışmalar, altta kumtaşı şekil ardalanması ile başlayıp kumlu kireçtaşlar ile devam eden ve muhtemelen yelpaze deltası ortamında çökelmiş olan bu birimin yaşını Erken Paleosen (Daniyen) olarak vermiştir.Fakat eski çalışmalarda aynı birim Karasaytepe Formasyonu olarak a&andırılmış ve yaşı Geç Paleosen olarak belirtilmiştir. Yapılan petrofizik değerlendirilmelerinde Üst Maastrihtiyen yaşlı karbonat istifinin zayıf hazne kaya özelliğinde olduğu, bunun yanında Alt Paleosen yaşlı karbonat kayaçlarının, özellikle gözenekliliğin çatlaklarla geliştirildiği kesimlerinde, iyi hazne kaya özellikleri gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUBSURFACE GEOLOGY OF THE UPPER CRETACEOUS / LOWER PALAEOCENE SEQUENCE IN THE SOUTHEREASTERN SECTION OF THE TUZ GÖLÜ BASIN, TURKEY Mohamed, Abdikarin Nur M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksenin Eseller January 1996, 80 pages The Tuz Gölü Basin developed during the Late Senonian to Early Oligocene times. Over 10,000 metres of sediments representing a complete sedimentary sequence accumulated in the deepest part of the basin. Upper Cretaceous / Lower Palaeocene rocks in the southeastern section of the Tuz Gölü Basin were studied from subsurface data obtained from Karapinar-1, Sultanhani-1, Aksaray-1, Eşmekaya-1, Bezirci-1 and Savaştepe-1 wells. The boundary between the Cretaceous and Tertiary sediments at the southeastern part of the Tuz Gölü Basin was found to be a transitional one. Maastrichtian aged Asmaboğazı Formation at the Aksaray-1 well is made up of two microfacies;“Rudistid Grainstone Microfacies”deposited in shallow subtidal environment and“Planktonic Foraminiferal Wackestone Microfacies”deposited on an outer shelf. At the Karapınar- 1 well, however, the lateral equivalent deep water facies of the Asmaboğazı Formation,“Planktonic Foraminiferal Mudstone Microfacies”, was found to be present. IllThe depositional environment of the rocks of this microfacies was also found to be an outer shelf one. The Danian aged Çaldağ Formation, microscopically was differentiated into four microfacies at the Karapınar- 1 well:“Benthic Foraminiferal Grainstone Microfacies”, deposited on a shelf,“Algal Benthic Foraminiferal Grainstone Microfacies”, deposited on an intertidal - subtidal environment.,“Planktonic Foraminiferal Wackestone Microfacies”deposited open-deep marine environment, and“Basal Sandy Limestone Microfacies”deposited on a deeper part of a shelf. However, at the Aksaray- 1 well, lateral elastics equivalent of the“algal limestones”of the Çaldağ Formation were deposited. Palaentological study revealed that the age of these clastic sequences. They are made up of alternating shales and sandstones at the bottom followed by a few sandy limestone of Early Palaeocene (Danian) in age, probably deposited in fan-deltaic environment. Petrophysical evaluation showed that the Upper Maastrichtian aged carbonate sequences at southeastern parts of the Tuz Gölü Basin have poor reservoir rock properties, whereas, the Lower Palaeocene carbonate sequences have good reservoir rock properties, especially where the porosity is enhanced by fracturing.