Web sayfası tasarımında kullanıcı arayüzünün kullanılabilirliğinde görsel tasarımın önemi ve Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi web sayfası tasarım örneği
The importance of visual design in usability of user interface in web page design and Atatürk University Faculty of Fine Arts web page design example
  1. Tez No: 567191
  2. Yazar: UFUK GÖZÜBÜYÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY KAYABEKİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Web Sayfası, Web Tasarımı, Kullanıcı Arayüzü, Kullanıcı Deneyimi, Duyarlı Web Tasarımı, Web Pages, Web Design, User Interface, User Experience, Responsive Web Design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırmada web sayfası tasarımında, kullanıcı arayüzü tasarımının efektif, duyarlı ve organize bir şekilde kullanımı açısından konunun araştırılması ve bu kapsamda tasarım ilkeleri çerçevesinde Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Web sayfası tasarımı yapılarak, tasarımın kullanılabilirlik, erişilebilirlik ve dolaşım açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen bilgiler doğrultusunda örnek bir web sayfası tasarlanması ve yapılan web sayfası tasarımının kullanılabilirlik düzeyinin görsel tasarım açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, araştırmanın problem durumu, araştırmanın amacı, araştırmanın önemi, varsayımlar, kapsam ve sınırlılıklar yer almaktadır. Web sayfası tasarımı problemlerini ile kullanılabilirlik problemlerini tespit ederek, web sayfalarında nitelikli arayüz tasarımı oluşturulmasını sağlayacak kriterler belirlenmiştir. İkinci bölümde temel kavramlar çerçevesinde web ve internet hakkında tanımlamalar, internetin gelişimi, web teknolojileri, web tasarım standartları, web tasarım ilkeleri ve web tasarımında kullanılabilirlik, okunurluk ve dolaşım konuları yer almaktadır. Araştırmada web tasarımını oluşturan bilgi mimarisi ve kullanıcı deneyimi ele alınmıştır. Araştırmada web tasarım prensiplerini oluşturan yapılar ile nitelikli ve kullanışlı web tasarım arayüzü arasındaki ilişki irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, araştırmanın yöntemi, araştırma modelinin oluşturulması, tasarım ilkeleri ve kullanılabilirlik üzerine değerlendirme ölçeğinin oluşturulması, bulgular, yorumlar, örnek bir tasarım geliştirilmesi, sonuç ve öneriler yer almaktadır. Araştırmada web sayfası tasarımında kullanılabilirlik açısından eksikler tespit edilerek değerlendirme yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda örnek bir web arayüzü tasarlanmıştır. Sonuç olarak araştırmada elde edilen bilgiler doğrultusunda web arayüz tasarımının, tasarım ilkeleri ve kullanılabilirlik açısından nitelikli bir tasarım ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate the subject in terms of effective, sensitive and organized usage of the user interface design in the web page design, and to design the web page of Atatürk University Faculty of Fine Arts within the framework of design principles and to evaluate the design in terms of usability, accessibility and circulation. In line with the information obtained, a sample web page was designed and the level of usability of the web page design was evaluated in terms of visual design. The research consists of three parts: In the first chapter, the problem state of the research, the aim of the research, the importance of the research, assumptions, scope and limitations are included. By determining web site design problems and usability problems, web page design criteria are determined. In the second chapter, basic concepts of web and internet definitions, internet development, web technologies, web design standards, web design principles and usability in web design, readability and circulation issues are included. In the research, information architecture and user experience which constitute web design are discussed. In this research, the relationship between the structures that constitute the web design principles and the qualified and useful web design interface are examined. In the third chapter, the method of the research, the creation of the research model, the design principles and the evaluation scale on usability, the findings, the comments, the development of a sample design, the results and recommendations are included. In the study, the deficiencies in terms of usability were determined by evaluating the web page design. A sample web interface is designed as a result of the evaluation. As a result, in accordance with the information obtained from the research, it has been tried to reveal a qualified design in terms of web interface design, design principles and usability.