A Statistical relationship between the clay mineral diogenesis and vitrinite reflectance in the Karacaoğlan gas field
Karacaoğlan gaz sahasında kil diyajenezi ve vitrinit yansıması anasında istatiksel ilişki (Trakya)
- Tez No: 56721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSENİN ESELLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kil Mineralojisi, Vitrinit Yansıması, Sm/Ül Oram, Trakya Havzası, Çok değişkenli Korelasyon, Regresyon Modeli vı, Clay Mineralogy, Vitrinite Reflectance, Sm/Ill Ratio, Thrace Basin Multivariate Correlation, Regression Model iv
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz KARACAOGLAN GAZ SAHASINDA KİLDİYAJENEZİVE VİTRİNİT YANSIMASI ARASINDA İSTATİSTİKSEL İLİŞKİ (TRAKYA) Arcasoy, Arda Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Göksenin Eseller Ocak 1996, 88 sayfa Bu çalışma, Karacaoğlan gaz sahasındaki Oligosen yaşh birimlerde kil diyaj enezi ile vitrinit yansıması arasında istatistiksel bir ilişki kurmak için yapılmıştır. Bu amaçla, 3 kuyuda Mezardere ve Osmancık formasyonlarında detaylı kil mineralojisi çalışmaları yapılmıştır. Her kuyuda simektit, illit, klorit, kaolinit, ve illit-simektit, illit-klorit, simektit-klorit karışık tabakah kil mineralleri bulunmuştur. Bunlara ek olarak 3 No'lu kuyuda vermikülit ve simektit-vermikülit karışık tabakah kil minerallerine de rastlanmıştır. Derinliğe bağlı olarak simektit bolluğunun % 40-45'den 0-5'e düştüğü, illitin de % 15'den 30-35'e çıktığı gözlenmiştir. Sıcaklık ve derinlik artışına en hassas olan iki kil minerali, simektitve illitin dağılımını incelemek için simektit bolluğunu illit bolluğuna bölmek suretiyle bir oran (Sm/Hl) kurulmuştur. Karacaoğlan Gaz Sahasmda“Sm/Hl oram”ve vitrinit yansıması arasmdaki ilişkiyi belirleyebilmek için istatistiksel analizler yapılmıştır. Gözlenen vitrinit yansıması değerleri ile derinlik arasında yapılan regresyon analizleri sonucunda ara değerler hesaplanmış olup her kuyuda derinlik, smektit bolluğu, illit bolluğu,“Sm/m oram”, ve hesaplanan (veya gözlenen) vitrinit yansıması değerleri çok değişkenli uyumluluk analizi ile incelenmiştir. Analizler sonucunda bu değişkenlerin birbirleri ile yüksek düzeyde uyumlu oldukları anlaşılmıştır.“Sm/m oram”, 3 kuyuda hesaplanan vitrinit yansıması değerleri ile regresyon analizine tabi tutulmuş olup, 1, 2, ve 3. kuyular için sırasıyla rı=M).94, r2=-0.89, ve r3=-0.79 korelasyon katsayıları elde edilmiştir. Her üç kuyuda yapılan bu analizler, son olarak, birleştirilerek yeni bir korelasyona (r=-0.81) daha tabi tutulmuş ve (%Ro)F=0.592054-0.0721062*(Sm/Ill)F denklemi Karacaoğlan Gaz Sahası için elde edilmiştir. Bu model denklem sayesinde kil diyaj enezi kullanılarak vitrinit yansıması değerlerini hesaplamak mümkün olacaktır. Vitrinit yansıması ve kil diyaj enezi arasındaki istatistiksel ilişkinin denklem şeklinde ifade edilmesi vitrinit yansıması okunamayan bölgelerde termal olgunlaşmanın kil mineralleri yardımı ile kurulmasına olanak sağlayacaktır. Bilim kodu: 606.03.03
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STATISTICAL RELATIONSHIP BETWEEN THE CLAY MINERAL DIAGENESIS AND VITRINITE REFLECTANCE IN THE KARACAO?LAN GAS FIELD (THRACE BASIN) Arcasoy, Arda M. S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Göksenin Eseller January 1996, 88 pages This study was carried out to establish a statistical relationship between the clay mineral diagenesis and vitrinite reflectance of the Oligocene strata in the Karacaoğlan Gas Field. For this purpose, detailed clay mineralogy analyses from the Mezardere and Osmancık Formations in three wells were accomplished. It was observed that smectite, illite, chlorite, kaolinite, and illite-smectite, illite- chlorite, smectite-chlorite mixed-layer clay minerals were present in all of the three wells. In addition to these minerals verrniculite and smectite-vermiculite mixed-layer were also found in Well-3. Smectite abundance decreases from 40- 45% to 0-5%, whereas, illite abundance increases from 15 to 30-35% with respect iiito depth. Smectite to illite ratio, Sm/Ill, was established by dividing the smectite percentage to illite in order to define temperature and depth dependency of the clay minerals. Statistical analyses were performed to determine a relationship between“Sm/Ill ratio”and vitrinite reflectance in the gas field. In the analyses, missing vitrinite reflectance values were estimated by using a regression model between observed vitrinite reflectance values and depth. Then, depth, smectite percentage, illite percentage,“Sm/Ill ratio”, and estimated (or observed) vitrinite reflectance values were correlated by multivariate correlation analysis in each of the well. This procedure was repeated for each well and it was found out that all these parameters were significantly related to each other. The“Sm/Hl ratio”was correlated with vitrinite reflectance values in Well-1, 2, 3 separately, and correlation coefficients of ri- 0.94, r2=-0.89, and r3=-0.79 were obtained.“Sm/Ill ratio”and vitrinite reflectance values were compiled and an equation of (%Ro)F=0.592054-0.0721062*(Sm/ni)F was obtained (rF=-0.81) for the Karacaoğlan Gas Field. This model equation can be used to estimate the vitrinite reflectance values by tracing the clay mineral diagenesis in the region. Formulation of such a statistical relationship between vitrinite reflectance and clay mineral diagenesis will be a useful tool since the thermal maturity of the source rock, or hydrocarbon generation can be established with the aid of clay mineral diagenesis in the absence of vitrinite reflectance data. Science Code: 606.03.03