A Panel macro element for the analysis of structural wall system
Perde duvarlı yapısal sistemler için panel makro elemanın formülasyonu
  1. Tez No: 56722
  2. Yazar: AHMET HAKAN ARGESO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: makro eleman, statik yoğunlaştırma, kısıt denklemleri, burulma serbestliği. vı, macro element, static condensation, constraint equations, drilling degrees of freedom. IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
ÖZ PERDE DUVARLI YAPISAL SİSTEMLER İÇİN PANEL MAKRO ELEMANIN FORMÜLASYONU Argeşo, Ahmet Hakan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Uğur Polat EylüM996, 145 Sayfa Bu çalışmada perde duvarlı yapısal taşıyıcı dizgelerinin çözümlemesinde kullanılmak üzere bir panel makro elemanı geliştirilmekte ve bu elemanın bilgisayar uyarlaması sunulmaktadır. Eleman geliştirilirken panel duvar kenarlarının doğrusal olduğu varsayılmakta ve sonlu elemanlar modellemesinde üçgen elemanlar kullanılmaktadır. Makro elemanın formülasyonu iki aşamada gerçekleştirilmektedir. İlk aşamada panel için seçilen sonlu elemanlar modelindeki iç düğüm noktaları statik yoğunlaştırma yöntemi ile elimine edilip etkileri sınır düğüm noktalarına taşınarak işlemlerden çıkarılır. İkinci aşamada panelin kenarları boyunca yerdeğiştirme işlevleri için varsayımlar yapılır ve bu yerdeğiştirmeişlevlerini açıklamak için kenar düğüm noktalarındaki serbestliklere kısıt denklemleri sunulur. Bu çalışmada kullanılan kabuk elemanı birlikte çalışan bir üçgen düzlemsel gerilme elemanı ile yine üçgen bir plak elemanının birlikte kullanılarak ortak çalışmasından oluşmaktadır. Üçgen düzlemsel gerilme elemanı olarak burulma serbestliğine sahip Allman üçgeni ile Cook üçgeni kullanılmaktadır. Plak elemanı olarak ise Kirchhoff plak teorisine dayanan ve literatürde kesikli Kirchhoff üçgen elemanı olarak bilinen üçgen plak elemanı kullanılmaktadır. Bazı tipik yüklere maruz panel duvarların, geliştirilen makro eleman ve doğrudan tamamen kabuk elemanlar kullanılarak hazırlanan matematiksel modellerinin çözümlemesi yapılmakta ve sonuçlar karşılaştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A PANEL WALL MACRO ELEMENT FOR THE ANALYSIS OF STRUCTURAL WALL SYSTEMS Argeşo, Ahmet Hakan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Uğur Polat September 1996, 145 Pages This study presents the derivation and the computer implementation of a panel macro element to be used in the analysis of structural wall systems. In the development of this element it is assumed that the panel walls have straight line boundaries and are modeled by triangular finite elements. The derivation of the macro element is accomplished in two stages. In the first stage the degrees of freedom at the inside nodes of the panel wall finite element model are eliminated by static condensation. The second stage is to assume certain displacement fields along the boundaries of the panel and to impose the resulting constraint equations on the degrees of freedom of the boundary nodes in order to prescribe these assumed displacement fields. The shell element used in this study is a combination of a triangular plane membrane element and a triangular plate bending element working together. Allman's triangle and Cook's triangle are used for the membranecomponent of the shell element. Both of these elements have drilling degrees of freedom. For the plate bending component of the shell element Discrete Kirchhoff Triangle is used. The results obtained from the analysis of panel walls, subjected to some typical loading, and modeled using the macro element developed in this study and modeled completely by shell elements are compared.