Batı resminin semboller bağlamında Türk resmine olan etkisi
The effect of western art to the Turkish painting in the context of symbols
  1. Tez No: 567228
  2. Yazar: GİRAY İLKER BAŞARAN
  3. Danışmanlar: PROF. AYDIN AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Symbol, West, Art, Turkish, Painting
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Sanat tarihi alanında yapılan araştırmalar; sanatsal üretimlerin zaman içinde, toplumlara ve kültürlere göre değişiklik gösterdiğini kanıtlamıştır. Bu değişimleri özellikle resim sanatı alanında gözlemlediğimizde sembol kullanımının kitleleri ne denli etkilediğini görürüz. Bu da sembollerin çok önemli bir iletişim aracı olduğunun kanıtıdır. İnsanın öncelikle mağara duvarlarında başlayan resim serüveni günümüze kadar gelişerek ve değişerek gelmiştir. Bu serüven içinde sanatçının 'sanatçı' olarak kimlik kazanması ise ancak 19. yüzyıla tekabül eder. Bu dönemden sonra sanatçının elinde sembol günden güne zenginleşir ve anlamsal olarak derinleşir. Değişimlerin merkezi olan Avrupa, sanatın da merkezi haline gelirken, sanatçılar yaşadıkları çağın sosyo-kültürel değişimlerine ayak uydurmak kimi zaman da karşı çıkmak için kendilerine ait bir sembol dili oluşturmuşlardır. Bu sembolik dil, değişmekte ve yenilenmekte olan Türk Sanatı için de kendini ifade etmenin yeni bir aracına dönüşmüştür. Araştırmamızda Batı sanatı içinde yer alan resimlerde sembol kullanımı ve bu sembolik dilin Türk resim sanatındaki iz düşümleri irdelenmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Sembol, Batı, Sanat, Türk, Resim
Özet (Çeviri)
It is proven by the researches within the field of art history, art production emerges in various forms according to the different societies and cultures that interact with it. We can see how these variations and changes of the art production effect masses on a large scale by usage of“symbols”especially by observing the painting art. This situation also demonstrates that these symbols are indeed all-important mass communication tools. Painting adventure of humankind continues throughout the time with developing and evaluating itself from cave walls to our contemporary world. The art producers gain their identity as“the artist”only in 19th century in that adventure. From that time, symbols in painting art enriches and deepen its meaning as the time passed by. While the center of these changes, Europe, is also started to be a center of the art; Artists create a language of symbols in order to sometimes keeping pace and sometimes rebel against the socio-cultural changes of their era. This language of symbols is also becoming a new tool for the Turkish Art while it's changes and renewing process. In this research, usage of the symbols in the western art and reflectional effects of this language of symbols within the Turkish art is examined.