A High power, four quadrant modified for high power DC machines
Yüksek güçteki doğru akım motorları için yüksek güç faktöründe dört bölgeli çevirgeç
- Tez No: 56723
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Standart Köprü, Değiştirilmiş Köprü, Yardımcı Tiristörler VI, Conventional Converter, Modified Converter, Auxiliary Thyristors IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz yüksek güçteki doğru akim motorları için yüksek güç faktöründe dört bölgeli çevirgeç KOÇ, Atilla Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ Ocak 1996, 121 sayfa Bu tezde yüksek güçteki doğru akım motorlarını sürmek amacıyla, standart köprüleri değiştirerek oluşturulan alternatif bir yaklaşım incelenmiştir. Literatürde değiştirilmiş köprü olarak bilinen bu yaklaşım, standart köprülere nötr teline bağlı iki ek tiristör eklenilerek oluşturulmaktadır. Değiştirilmiş köprü askıda tutulan bir yük ile yüklenen, laboratuvar tipi bir doğru akım motoru üzerinde uygulanmıştır. Uygulamanın ana tasımlan, değiştirlmiş köprünün güç katı, endüvi devresi için tiristörlü yön değiştirme anahtarı, statik kontrolsüz alan uyarıcı, mikroişlemci tabanlı denetleyici ve bu denetleyiciye uygun bir yazılımdan oluşmaktadır. Alt sistem ve bu sistemin buraya kadar tanımlanan parçalan, denetleyicide kullanılan bazı baskılı devreler ve yazılım dışında bu tez kapsamında oluşturulmuştur. Değiştirilmiş köprüye ilişkin güç faktörü, çıkış gerilim harmonikleri, giriş akım harmonikleri veelektromekanik moment davranışları teorik ve deneysel açılardan incelenmiş ve her aşamada standart köprü ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A HIGH POWER FACTOR, FOUR QUADRANT MODIFIED CONVERTER FOR HIGH POWER DC MACHINES KOÇ, Atila M. Sc, Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ January 1996, 121 pages This thesis examines an alternative approach in driving high power dc machines with high power factor by modifying the conventional bridge. This approach is known as the modified converter in the literature, and is obtained by adding two more thyristors to a conventional bridge. Modified converter is implemented to drive a laboratory type dc machine coupled to an overhauling load. The overall modified converter system is composed of the following components: power stage of the modified converter, a thyristorized reversing switch for the armature circuit, a static uncontrolled field exciter, a microprocessor based controller and a compatible software. Subsystem and its components described so far are developed within the scope of the thesis, except the software and some printed circuit boards used in the controller. Input power factor, dc terminal voltage harmonic contents, line current 111harmonic contents and electromechanical torque output characteristics are obtained both theoretically and experimentally. These results are given in the thesis in comparison with those of conventional converter.