Uygur halk koşaklarında tematik söz varlığı
Thematic vocabulary in Uyghur folk poetries
- Tez No: 567265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Uygur Türkçesi, Koşak, Söz Varlığı, Alıntı Sözler, Uyghur Turkish, Poetry, Vocabulary, Quotation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 525
Özet
Uygur Türkleri, sözlü ve yazılı edebiyat alanında köklü bir geçmişe ve geleneğe sahiptir. Bu edebi ürünler içinde halk koşakları da önemli bir yer tutmaktadır. Uygur Edebiyatında koşak olarak karşımıza çıkan türün diğer lehçelerde farklı adlandırma yoluna gidilse de bütün kültürlerde aynı duygu ve düşünceye hitap ettiği yadsınamaz bir gerçektir. Bu araştırmanın konusunu Uygur halk edebiyatındaki koşaklar oluşturmaktadır. Koşaklar tematik söz varlığı açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Türk Halk Edebiyatı ve Uygur Halk Edebiyatındaki koşma hakkında değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde Uygur koşaklarının transkripsiyon metni ve Türkiye Türkçesine aktarımı yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Uygur koşakları konu, biçim ve söz varlığı açısından değerlendirilmiştir. Bu çalışmada Uygur koşakları ve söz varlığı özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Uyghur Turks have a deep rooted (long standing) past and traditions in oral and spoken literature. In those literary works, folk poetry takes an important place. It is an undeniable fact that even if it is named differently in other dialects, koşak, known as a poetry of Uyghurs, is a literature geure which reflects the same feelings and thoughts in aucultures. Subject of this research is the poetry of Uyghur folk literature. The poetry is analyzed in terms of thematic vocabulary. In the first part of this study, there is an evaluation of poetry in both Turkish and Uyghur folk literature. In the second part, there is atranscription of Uyghur poetry and translation into Turkish. In the third part, Uyghur poetry is analysed in terms of the me, structure and vocabulary. In this study, the features of Uyghur poetry and vocabulary ove tried to show.