Comparision physical and numerical dam-break simulations a case study
Fiziksel ve nümerik baraj yıkılma benzeşimlerinin kıyaslanması bir uygulama
- Tez No: 56729
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER BOZKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Physical model, mathematical models, dam-break m
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
oz FİZİKSEL VE NÜMERİK BARAJ YIKILMA BENZEŞİMLERİNİN KIYASLANMASI: BİR UYGULAMA Kasap, Ali Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Zafer Bozkuş Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek Ocak 1996, 185 sayfa Barajlar oldukça güvenilir yapılar olmalarına rağmen, arkasında büyük miktarda su tutan bir barajın herhangi bir nedenle, barış yada savaş zamanında, gövdesinde oluşan bir gedik sonucu yıkılması her zaman olasılık dalıilindedir. Ülkemizde yapımı tamamlanmış ve işletmede olan toplam baraj ve hidroelektrikli santral sayısı (HES), 1995 yılı başı itibariyle 180'i aşmış olup halen 50 kadar baraj ve HES'in yapım çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı son zamanlarda geliştirilen matematiksel modelleri kullanarak bazı senaryolar altında mevcut bir barajın yıkılma benzeşimini yapmaktır. Ayrıca nümerik modellerin performansım göstermek ve en son geliştirilen bilgisayar yazılımlarının baraj yıkılma benzeşimlerinde ulaştığı noktada, oldukça pahalıya mal olan ve zaman alan fiziksel model çalışmalarım gereksiz kıldığını göstermek amaçlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Fiziksel model, matematiksel model, baraj yıkılması IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISION OF PHYSICAL AND NUMERICAL DAM-BREAK SIMULATIONS A CASE STUDY Kasap, Ali M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Zafer Bozkuş Co-Supervisor ; Prof. Dr. H. Doğan Altınbilek January 1996, 185 pages Despite the fact that dams are very safe structures, it is always possible for a dam holding up a large volume of water behind it, to fail due to a breach created on its body by some reason whether in peace or war time. As of the beginning of 1995, the number of dams and hydroelectric plants (HEP) in our country have reached 180 and construction is underway for 50 or so more dams and HEP. The basic aim of the present study is to simulate failure of an existing dam under some scenarios using the state of the art mathematical models developed recently. In addition, it is intended to.demonstrate the performance of the numerical models vis-a-vis the physical modelling and show that the state of the art software in dambreak simulations has reached a point where it renders expensive and time consuming physical modelling obsolete.