Evaluation of strees concerning dimensions of harmont, excitement and pleasantness of facade groups
Sokakların cephe gruplarının uyumu, heyecan vericiliği ve hoşluğu açısından değerlendirilmesi
  1. Tez No: 56730
  2. Yazar: ASLI KARAKAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VACİT İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cephe değerlendirmeleri, Çevre psikolojisi, Görsel Geştalt, Sokak cepheleri, Duygusal anlam vı, Facade evaluations, Environmental psychology, Visual Geştalt, Street frontages, Emotional meaning IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz SOKAKLARIN, CEPHE GRUPLARININ UYUMU, HEYECAN VERİCİLÎ?İ VE HOŞLU?U AÇISINDAN DE?ERLENDİRİLMESİ Karakaplar, Aslı Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Vacit İmamoğlu Ocak 1996, 83 sayfa Bu çalışmada bir bina grubunun ve içinde bulundukları sokağın uyumunu, heyecan vericiliğini, ve hoşluğunu etkileyen mimari faktörler incelendi. Ayrıca, mimarlar ile mimar olmayanların, ve kadın ile erkeklerin değerlendirmeleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığı araştırıldı. Bu amaçla, katılımcılar Ankara içinde (Büyükesat, Yukarıayrancı, Gaziosmanpaşa ve Seyranbağlar) bulunan dört sokağa götürüldü, ve yerinde yapılan incelemelere ek olarak sokakların fotoğrafları katılımcılara sunuldu. Araştırmaya on mimar bayan, on mimar erkek, on mimar olmayan bayan, ve on mimar olmayan erkek katıldı.Katılımcılardan içinde iki tip soru bulunan bir anket formu doldurmaları rica edildi: duygusal anlam ölçeği, ve açık uçlu sorular. Duygusal anlam ölçeği üç sıfat çiftinden oluşuyordu;“uyumlu-uyumsuz”,“heyecan verici-sakin”, ve“hoş-hoş değil”. Katılımcılara açık uçlu sorularda ise, deneydeki dört sokağı neden işaretledikleri derecelerde değerlendirdikleri soruldu. Sonuçlar Geştalt organizasyon ilkelerinin bina gruplarının uyumu üzerinde etkili olduğunu gösterdi. Heyecan vericilik ve sakinlik konusunda ise, tanıdık olmayan öğelerin ve sürprizlerin, başka bir deyişle, tahmin edilemez elemanların varlıklarının sokakları heyecan verici kıldığı, buna karşın, tahmin edilebilir öğelerin sakinlik verici bulundukları saptandı. Hoşluk kavramının ise, daha çok sokakların temizliği, park yerlerinin ve bahçelerin düzenliliği, ve binaların hoşa giden özelliklerine bağlı olduğu görüldü. Sonuçlarda uyum ve hoşluk verileri arasında 0.60 derecesinde bir korelasyon saptandı. Ayrıca, mimarların ve mimar olmayanların sokakları uyum yönünden değerlendirmeleri arasında anlamlı bir fark olduğunu gösterdi; mimari değerlendirmelerinde mimarların daha eleştirel ve daha toleranssız oldukları görüldü. Bunun yanında, erkek ve kadınların değerlendirmeleri arasında anlamlı bir fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF STREETS, CONCERNING DIMENSIONS OF HARMONY, EXCITEMENT, AND PLEASANTNESS OF FACADE GROUPS Karakaplan, Ash M. Arch. Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Vacit İmamoğlu January 1996, 83 pages This thesis analyzes the architectural elements that affect harmony, excitement, calmness, and pleasantness among a group of buildings as part of a street. It is also investigated whether there are significant differences between the evaluations of architects and non-architects, and females and males. For this purpose, four streets in Ankara (Büyükesat, Yukanayranci, Gaziosmanpaşa and Seyranbağlan) were presented to subjects in situ viewing with their photographs. The subjects consisted of ten female, ten male architects; ten female, and ten male non-architects. The subjects were asked to fill in a questionnaire form which employed two methods: a semantic scale and three open-ended questions. Semantic scales 111consisted of three adjective pairs; 'liarmonious-inharmonious“, ”exciting-calm“, and ”pleasant-unpleasant". In the open-ended questions the subjects were asked why they rated the streets in the way they did. The results indicated that Geştalt principles of perceptual organization (similarity and good continuity) were very effective on the harmony of building groups. Presence of unfamiliar elements and surprises, in other words, unpredictable factors seemed to cause excitement, while presence of predictable elements had a calming effect Pleasantness was more related to the cleanliness of streets, orderliness of parking places and gardens, and to appealing qualities of buildings. The results also revealed that there was a significant difference between architects' and non-architects' evaluations in terms of harmony; architects were more critical and less tolerant in evaluating architectural works. On the other hand, there were no significant differences between males' and females' evaluations. In addition, when answers given to the semantic scales of each concept are correlated with each other, it is seen that there is 0.60 correlation between harmony and pleasantness.