The 'Idea of steel in western architecture' origins and attitude in the utilization of steel for building purposes
- Tez No: 56728
- Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: çeliğin dizgesi, çelikte süreklilik. iv, patterns of steel, continuity in steel. Ill
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
öz“BATI MİMARİSİNDE ÇELİK FİKRİ”ÇELİ?İN YAPI AMAÇLI KULLANIMINDA ÇIKIŞ NOKTALARİ VE TAVIRLAR Köse, Ayşe Füsun Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr. Gör. Ali Cengizkan Eylül 1996, 94 sayfa Bu çalışma, çeliğin yapı amaçlı kullanımlarını, ve bu kullanımları şekillendiren ta vırları incelemiştir. Malzemenin özellikle ilk uygulamaları, teknolojik gelişmesiyle birlikte değerlendirilmiştir. Tezin amacı çeliğin bir yapı malzemesi olarak mimariye girmesiyle gözlenen gelişmeleri tarihsel diziniyle ortaya koymaktır. Çelik teknolojisindeki gelişmelerin bu dizindeki payı ayrıca ele alınmış, çeliğin yapı malzemesi olarak kullanımını yönlendiren unsurlar araştırılmıştır. Çalışma, çeliğin günümüze kadar taşınan gelişme ve uygulamalarının temellerinin atıldığı ondokuzuncu yüzyılda yoğunlaşmıştır. Bu dönemde yapılan ve türünün öncüsü olan yapıların getirdiği yapısal yenilikler öncelikli olarak ele alınmış, yirminci yüzyıl mimarisine yansımaları izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT“THE IDEA OF STEEL IN WESTERN ARCHITECTURE”ORIGINS AND ATTITUDES IN THE UTILIZATION OF STEEL FOR BUILDING PURPOSES Köse, Ayşe Füsun M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Inst. Ali Cengizkan September 1996, 94 pages This thesis analyzes the origins and attitudes of utilization of steel through its historical evaluation as a building material. Pioneering structural and non-structural employment of the material is discussed together with its technological improvement. The aim of the thesis is to figure out the pattern of developments in building construction via the use of steel. The share of the technological innovations in this process is also searched in order to find out the forces that dominates the use of the material. The main body of the thesis concentrates on the nineteenth century since the origins of the utilization and spread of the material are founded in this century. Special emphasis is given to the deriving process of material-based contributions of each pioneering structure that is built in this period, inorder to understand their role in the upcoming applications. In the conclusion of the thesis the reflections of these structures on the contemporary architecture are discussed.