Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinimi ve etkileri
Real estate acquisition of foreigners in Turkey and its effects
  1. Tez No: 567309
  2. Yazar: BEGÜM SENA EKŞİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı gerçek ve tüzel kişilerin taşınmaz edinimi, Tapu Kanunu, karşılıklılık, Real estate acquisition of foreign real and legal persons, Land registry law, reciprocity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yabancıların taşınmaz edinimi, ülkemizde cumhuriyet dönemi ve öncesini de kapsayacak şekilde yoğun tartışmaların yaşandığı ve Türk mevzuatında birçok defa değişikliklere konu olmuş, kanun değişikliklerine gündem teşkil etmiş bir alandır. Türk hukukunda yabancı gerçek ve tüzel kişilerin taşınmaz edinimi konusu dağınık bir yapı içinde düzenlenmiştir. Yabancıların Türkiye'de taşınmazlar üzerinde sahip olabilecekleri haklar, esas itibarıyla 2644 sayılı Tapu Kanunu'nda yapılan 6302 sayılı Kanunla getirilen değişikliklerle ele alınmaktadır. Bu çalışmada, bilhassa Tapu Kanunuyla ortaya konan hukuki çerçeve kapsamında yabancı gerçek ve tüzel kişilerin ülkemizde taşınmaz edinimine ilişkin kabul edilen şartlar ve kısıtlayıcı düzenlemeler incelenmiştir. Tapu Kanununda 2012 yılında gerçekleştirilen değişiklikler arasında en önemlisi yabancı gerçek kişilerin taşınmaz edinimine ilişkin karşılıklılık şartının kaldırılmasıdır. Değişiklikle, yabancı gerçek ve tüzel kişilerin Türkiye'de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilmesi için karşılıklılık şartının yerine, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen ülkelerden birinin vatandaşı olmak şartı getirilmiştir. Yeni sistemde 2017 Anayasa değişikliği ile Bakanlar Kurulu'nun kaldırılmasıyla kanunlarda Bakanlar Kurulu'na verilen bütün görevler Cumhurbaşkanına devredilmiştir. Bu yüzden Tapu Kanunu'na ilişkin tarihsel süreçte Bakanlar Kurulu'na ilişkin anlatılan yetkiler artık günümüzde Cumhurbaşkanı tarafından kullanılacaktır. Kanun düzenlemeleri sayesinde yabancıların ülkemizde taşınmaz edinimi kolaylaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The acquisition of immovable property by foreigners is an area where intensive debates are taking place in our country, including the republic period and before, and it has been the subject of changes in Turkish legal legislation many times and constitutes the agenda of the amendments. In Turkish law, the acquisition of immovable property by foreign natural and legal persons is regulated in a dispersed structure. Foreigners can have their rights over immovable property in Turkey, essentially the 2644 Deed to the Law No. 6302 are dealt with amendments by Law. In this study, the conditions and restrictive regulations regarding the acquisition of immovable property of foreign real and legal persons in our country are examined especially within the legal framework set out by the Land Registry Law. The most important amendment to the Land Registry Law in 2012 was the abolition of the reciprocity requirement for the acquisition of immovable property by foreign natural persons. Amendment, foreign real and legal persons instead of reciprocity in order to obtain real estate and limited real rights in Turkey, the Council of Ministers must be citizens of one of the countries determined by the Board were introduced. In the new system, with the abolition of the Council of Ministers with the amendment of the 2017 Constitution, all duties assigned to the Council of Ministers were transferred to the President. Therefore, in the historical process of the Land Registry Law, the powers of the Council of Ministers will now be used by the President. Thanks to the regulations of the law, the acquisition of immovables by foreigners in our country has been facilitated.