Evaluation of the property acquisition process of foreigners in Turkey using SWOT technique
Türkiye'de yabancıların taşınmaz edinim sürecinin SWOT tekniği ile değerlendirilmesi
- Tez No: 908849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN SAMİ KIRTILOĞLU, DOÇ. DR. ZEYNEL ABİDİN POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toprak, bağımsızlık, küreselleşme, yabancı edinimi, kadastro politikası, Land, independence, globalization, foreign acquisition, cadastral policy
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Asırlar boyunca, ülkelerin siyasal güçleri ve varlıklarının sahip oldukları toprakların büyüklüğü ve konumu ile ilişkili olduğu görülmüştür. Bu nedenle, toprak neredeyse her dönemde bağımsızlık ve güç sembolü olarak kabul edilmiştir. Zamanla gelişerek bu durumu destekleyen ve şu anda tüm dünyada etkilerini aktif bir şekilde gösteren küreselleşme; ülkelerin sahip oldukları toprakların belirli kısımlarının yabancılara satışı yoluyla serbest dolaşımını mümkün kılmıştır. Yabancılara toprak satışı 1924 yılındaki ilk düzenleme ile beraber başlamıştır ve günümüzde de sürekliliğini korumaktadır. Köy yasası ile başlayan bu düzenleme ile beraber 2003 yılından bu yana yabancı taşınmaz alımlarının ortalama taşınmaz alımları içerisindeki oranı ortalama %50 civarındadır. Bu uygulamalar, ulus devletler için, toprak üzerindeki hâkimiyetin gayri milli unsurların ve sermayenin eline geçmesi suretiyle bağımsızlık gücünün zayıflaması gibi korkuları beraberinde getirmektedir. Bu korkular, gelişmekte olan ve aynı zamanda Avrupa Birliği'ne geçiş süreci içerisinde bulunan ülkemiz için de geçerlidir. Diğer yandan, artan nüfusun oluşturduğu güvenlik ve geçim sıkıntıları, toprağın geri dönüştürülememesi ve doğal kaynakların tükenmesi gibi endişeler de mevcuttur. Bu sebeple, gelişmiş bir kadastro politikasının ve yönetim anlayışının oluşturulması ve uygulanması gerektiği düşünülmektedir. Bu araştırmada, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım sürecinde politik ve stratejik açıdan oldukça değerli bir konumda bulunan ülkemizin, yabancıların taşınmaz edinimi konusunda nasıl bir politika izlemesi gerektiği SWOT analizi ile ele alınarak geleceğe yönelik bazı tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Throughout the centuries, the political power and wealth of countries have been seen to be related to the size and location of the territory they possess. For this reason, land has almost always been regarded as a symbol of independence and power. Globalization, which has developed over time and supported this situation and is now actively showing its effects all over the world, has enabled the free movement of certain parts of the territories owned by countries through the sale of certain parts of their territories to foreigners. For nation states, these practices bring with them fears of weakening the power of independence through the transfer of sovereignty over land to non-national elements and capital. These fears also apply to our developing country, which is in the process of transition to the European Union. On the other hand, there are also concerns about the security and livelihood challenges posed by a growing population, the inability to recycle land and the depletion of natural resources. Therefore, it is considered that an improved cadastral policy and management approach should be established and implemented. In this study, SWOT analysis is used to analyze how our country, which is in a politically and strategically valuable position in the process of accession to the European Union (EU), should follow a policy on the acquisition of real estate by foreigners and some recommendations are made for the future.