Plazma sprey yöntemi ile tungsten karbür kaplanmış greyder bıçaklarının mikro yapı ve sertliklerinin incelenmesi
Investigation of microstructure and hardness of tungsten carbide coated grader blades with plasma spray method
- Tez No: 567313
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Greyder Bıçağı, Bor Çeliği, Tungsten Karbür, Plazma Yöntemi, Aşınma, Grader blade, Boron Steel, Tungsten Carbide, Plasma Method, Wear
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Greyder bıçakları yüksek mukavemet ve yüksek darbe dayanımı gibi üstün özelliklerinden dolayı bor çeliklerinden imal edilmektedir. Bor çeliklerinin aşınma dirençleri istenilen seviyede değildir. Bu nedenle yapılan çalışmada bor çeliklerinin üzeri plazma sprey yöntemi ile 200,300 ve 400 µm tane büyüklüklerinde WC-12Co (tungsten-karbür) ile kaplanmıştır. Kaplanmış greyder bıçaklarından alınan numuneler sertlik ve aşınma testlerine tabi tutularak kaplama yönteminin etkileri araştırılmıştır. Ayrıca numunelere ait mikro yapı ve SEM incelemeleri yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuçlar incelendiğinde malzeme yüzeyinde gözenekli bir kaplamanın oluştuğu görülmüştür. Yapılan tüm kaplamalarda sertlik değerlerinin kaplamasıza göre daha fazla olduğu tespit edilmiş, en yüksek sertlik değeri 200 µm kaplama da gerçekleşmiştir. Aşınma testlerinde ise kaplama kalınlığının artması ile aşınma direncinin arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Grader blades are made of boron steels due to their superior properties such as high strength and high impact resistance.The wear resistance of boron steels is not desired. Coated with WC-12Co (tungsten-carbide) in grain sizes of 200, 300 and 400 µm. Coated hardness and abrasion tests of coated grader blades were investigated. In addition, the micro structure and SEM investigations of the results of the examination of the material on the surface of a porous cover was closed. Abrasion tests show the width of the wear resistance with increased thick coating.