Geleneksel zanaat ve iç mekân ilişkisinin sürdürülebilirliği üzerine bir değerlendirme: Sille Köyü örneği
An assessment of the sustainability of the relationship between traditional craft and interior space: The case of Sille Village
- Tez No: 567328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARAKUL TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Zanaatlar, Geleneksel Mimari, Koruma, Sille Köyü, Traditional Crafts, Traditional Architecture, Conservation, Sille Village
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Geleneksel zanaatlar, UNESCO 2003 Sözleşmesi'nde somut olmayan kültürel miras ögelerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Geleneksel zanaatların, uygulanma biçimlerinin ve mekânla kurduğu ilişkilerin bütüncül olarak belgelenmesi, koruma çalışmalarında önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Konya Selçuklu ilçesine bağlı bir yerleşim yeri olan Sille Köyü'nde geçmişten bugüne devam eden geleneksel zanaatları uygulama biçimleri ve mekânla olan ilişkileri açısından inceleyerek, uygulama sürecinde kullanılan farklı teknikleri, araç gereçleri belgelemek ve son dönemde turizmin hızlı gelişmesiyle değişen yaşam koşullarında korunmaları ve sürdürülebilmelerine yönelik değerlendirmeler yaparak koruma önerileri ortaya koymaktır. Sille Köyü'nde yaşayanların geçmişten günümüze sürdürdükleri geleneksel zanaatlar, çömlekçilik, mumculuk, halı dokumacılığı ve taş işçiliğidir. Son yıllarda hızla gelişen turizmin, köyün geleneksel zanaatları üzerinde önemli etkileri olmuş bu süreçte değişen zanaatların korunması ve sürdürülmesine yönelik yaklaşımların geliştirilmesi önem kazanmıştır. Kültürel, ekonomik ve teknolojik değişimlerle birlikte pek çoğu kaybolmaya yüz tutmuş bu zanaatların korunması için, nesilden nesile aktarımları, uygulamanın sürekliliğinin sağlanması ve somut olmayan yönleriyle bütüncül olarak belgelenmesi gereklidir. Çalışmada kullanılan yöntem, literatür araştırması, arşiv araştırması ve alan araştırmasından oluşmaktadır. Alan araştırması kapsamında, Sille'nin geleneksel zanaatlarına yönelik mimari incelemeler, fotoğraflı belgeleme tespit ve gözlemler, uygulamaya devam eden zanaat ustalarıyla ve yerel halkla sözlü mülakatlar yapılarak, uygulama aşamaları, teknikleri, kullanılan malzeme ve araçlar incelenmiş, zanaat unsurları, somut ve somut olmayan yönleriyle belgelenmiştir. Zanaatların mekânla ilişkileri ve süreç içerisindeki değişimleri irdelenerek, korunması ve sürdürülebilirliklerine yönelik koruma önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Traditional crafts are defined in the UNESCO 2003 Convention as one of the intangible cultural heritage elements. The holistic documentation of traditional crafts, the ways of their implementation, and the relationships established with space have significance in conservation studies. The aim of this study is to examine the traditional crafts continuing from the past to the present with regard to the ways of their implementation and their relations establishe with the space, to document the different techniques, tools and materials used in the implementation process and to make assessments and put forward conservation proposals for their sustainability and conservation in life conditions changed together with the rapid development of tourism. Traditional crafts that have been carried out by the people living in Sille Village from the past to the present are pottery, candle making, carpet weaving and stonemasonry. Tourism, which has been developed rapidly in recent years, has had a significant impact on the traditional crafts of the village; In this process, the development of approaches on conservation and sustainability of the changing crafts has gained significance in this process. In order to conserve these crafts, most of which have nearly disappeared with cultural, economic and technological changes, their transfer from generation to generation, the continuity of their implementation and the holistic documentation with their intangible aspects gain significance. In this study, the method of the study consists of literature research, archive research and field research. Within the scope of the field research, architectural investigations, about Sille's traditional crafts, surveys, photographic documentation and observations and in-depth interviews with craftsmen continuing practice and local inhabitants were carried out, application stages, techniques, materials and tools used were examined; and, crafts were documented with regard to their intangible and tangible aspects. Investigating the relationships between crafts and spaces and changes in the process, certain conservation proposals were developed on their conservation and sustainability.