Mehmet Akif Ersoy ve Mirze Elekber Sabir arasında bir karşılaştırma
A comparison between Mehmet Akif Ersoy and Mirze Elekber Sabir
- Tez No: 567378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN KUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Akif Ersoy, Mirze Elekber Sabir, Safahat, Hophopname, Karşılaştırma, Mehmet Akif Ersoy, Mirza Alakbar Sabir, Safahat, Hophopname, Comparative Literature
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Karşılaştırmalı edebiyat alanında gerçekleştirdiğimiz, Giriş ve Sonuç bölümü hariç üç ana bölümden oluşan tez çalışmamızın konusu, iki önemli aydınımız olan Mehmet Akif Ersoy'un ve Mirze Elekber Sabir'in edebî eserlerinin karşılaştırma yöntemiyle değerlendirilmesidir. Giriş'te karşılaştırmalı edebiyatla ilgili bazı bilgiler verdikten sonra her iki şairin yaşadıkları dönemin siyasî ve kültürel manzarasını kısaca hatırlattık. Birinci bölümde, şair Mehmet Akif Ersoy ve Mirze Elekber Sabir'in hayat hikâyelerinden kısaca bahsettik. İkinci bölümde Safahat ve Hophopname ile ilgili genel bilgiler verdikten sonra edebî eseri merkez alan metin tahlili metodundan yararlanarak ve örnekler üzerinde yoğunlaşarak karşılaştırmalar yapmaya çalıştık. Üçüncü bölümde ise iki şairi birbirine yaklaştıran hususları tespit ederek verdik. Bu çalışmada iki şairin eserleri arasında karşılaştırma yaparken daha çok ortaya çıkan benzerlikler üzerinde durduk. Her iki eserde de ağırlıklı olarak ele alınan ve günümüzde de karşılaştığımız sosyal problemlere bir çözüm, bir çıkış yolu olarak sunulan teklifleri özellikle vurgulamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The subject of theses which consists of two sections except Introduction and Summary and which we implemented in the field of Comparative Literature is the analysis of literary works of two main thinkers Mehmet Akif Ersoy and Mirza Alakbar Sabir by means of comparison. Firstly we gave some information about Comparative Literature in the introduction and then briefly mentioned social and cultural view of the era in which both poets lived. In the first section, we gave brief information about lives of Mehmet Akif Ersoy and Mirza Alakbar Sabir. In the second section firstly we gave general information about Safahat and Hophopname and we tried to make comparisons focusing on examples and using text analysis method which focuses on the literary work. In this work we mostly paid attention to the similarities appeared during the comparison of the works of two poets. In both works especially we tried to emphasize the mainly discussed social problems and solution and suggestions submitted as a way out of the social problems which we encounter today too.