Mehmet Akif Ersoy'un 'Safahat' ve Muhtar Avezov'un 'Abay Yolu' adlı eserinin tema bakımındanincelenmesi
Thematic analyses of the works ?Safahat? by Mehmet Akif Ersoy and ?Abay Yolu? by Muhtar Avezov
- Tez No: 218544
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF AKTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Âkif Ersoy and ?Safahat, Muhtar Avezov ve ?Abay Yolu, Thematic analyses of the works ?Safahat? and ?Abay Yolu, Style of national romantic perception, İdeal type of person
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 463
Özet
Giriş ve sonuç bölümü hariç üç ana bölümden oluşan tez çalışmamızın konusu, Safahat ve Abay Yolu adlı iki edebî eserin tema bakımından değerlendirilmesidir. Giriş'te Mehmet Âkif ile Muhtar Avezov'un yaşadıkları dönemin siyasi ve kültürel manzarasını kısaca hatırlattık. Muhtar Avezov'un 1918-1920 yılları arasında yayımlanan makalelerinin tematik incelemesine yer verdik. Birinci bölümde, şair Mehmet Âkif Ersoy'un hayat hikâyesinden kısaca bahsettikten sonra onun Safahat adlı eserini tema bakımından değerlendirdik. İkinci bölümde ise, Muhtar Avezov ile onun Abay Yolu adlı romanını tanıtmaya çalıştık. Abay Yolu ile Safahat'ı incelerken edebî eseri merkez alan metin tahlili metodundan yararlandık. Hareket noktamız, edebî metnin temasını oluşturan olay örgüsü, kişiler, mekân ve zaman unsurları oldu. Üçüncü bölümde, Abay Yolu ile Safahat'taki benzerlikler üzerinde durduk. Aynı zamanda da Safahat ile Abay Yolu'nu millî romantik duyuş tarzından hareketle değerlendirmeye çalıştık. Her iki eserde de ele alınan sosyal problemlere bir çözüm, bir çıkış yolu olarak teklif edilen ideal insan tipinin özelliklerini tasvir etmeye çalıştık.Anahtar Sözcükler1.Mehmet Âkif Ersoy ve ?Safahat?2.Muhtar Avezov ve ?Abay Yolu?3.?Safahat? ile ?Abay Yolu? Adlı Eserin Tema Bakımından İncelenmesi4.Millî Romantik Duyuş Tarzı5.İdeal İnsan Tipi
Özet (Çeviri)
The subject of our study ? which consists of three main parts except the introduction and conclusion parts ? is the thematic evaluation of two literary works, ?Safahat? and ?Abay Yolu.? In the introduction part we briefly remind of polititical and cultural context of the period in which Mehmet Âkif and Muhtar Avezov lived. İt also includes the thematical analysis of Muhtar Avezov?s papers published between 1918 and 1920. Throughout the first part, after giving some brief biographical information of Mehmet Akif Ersoy, the poet and we analyzed his work ?Safahat? thematically. In the second part, we tried to introduce the literary work Abay Yolu and its author, Muhtar Avezov. During our studies on Abay Yolu and Safahat, we made use of the copy research method which regards the literary work as the center of the study. Our starting points were the characters, time, and setting; three elements; which altogether compose the theme of a literary work. In the third part, we dwelled upon the similarities of the two works, Abay Yolu and Safahat. We tried to point out the common theme which we think, exists in both of the works. Depending upon our analyses of Safahat and Abay Yolu, in the conclusion part, we tried to evaluate the literary works at stake, with regard to their style of national romantic perception. We tried to depict the qualities of the ideal type of person, since in both of the works this ideal person is offered as a way through the subject social problems.