Methods for prediction of embankment settlements
Dolgu oturmalarının tahminine yönelik metodlar
  1. Tez No: 56751
  2. Yazar: FATİH SOLAKOĞULLARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kil, Konsolidasyon Katsayısı, Konsolidasyon, Dolgu, Ölçüm, Oturma
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
öz DOLGU OTURMALARIMIN TAHMİNİNE YÖNELİK METODLAR Solakoğulları, Fatih Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan Erol Ekim 1996, 120 sayfa Dolguların veya yapıların gerçek oturma - zaman davranışının belirlenmesi güçtür. Bu yüzden, dolgu oturmalarının tahminine yönelik gözlemsel (grafiksel ve yarı-ampirik) metodlar önerilmektedir. Bu metodlar kullanılarak konsolidasyon katsayısı(Cv) ve toplam oturma(sf) değerleri hesaplanabilmektedir. Bu çalışmada, bir seri ödometre deneyi ve dört seri özel konsolidasyon testi yapılmıştır. Özel deneylerde arazide kil tabakaları arasında yer alan ve ikincil drenaj hatları oluşturan kum bantlarının modellemesi amaçlanmıştır. Arazi çalışmasında, Niğde Atık Su Arıtma Tesisi'nde inşaa edilen test dolgusu sunulmaktadır. Her iki çalışmadan elde edilen sonuçlar içlerinde karşılaştırmıştır. Kalınlığı değişken iki homojen kilin otuma - zaman ilişkisi incelenmiştir. Ayrıca, homojen yapıdaki kil tabakanın oturma - zaman davranışıyla karmaşık drenaj yollarına sahip kil tabakasının davranışı karşılaştırmıştır. Önerilen metodların güvenilirliği analiz edilmiştir. Ölçülmüş toplam oturmanın en az % 60 veya 70'ine tekabül eden oturma gözlemleri zaman diliminin kalan voturmaları kabul edilebilir yakınlıkla tahmin edebilmek için izlenmesi gereği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT METHODS FOR PREDICTION OF EMBANKMENT SETTLEMENTS Solakoğullan, Fatih.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Prof. Dr. Orhan Erol October 1996, 120 pages It is difficult to determine the real settlement - time behavior of embankments or structures. For this reason, observational (graphical and semi-empirical) methods for prediction of embankment settlements are proposed. The proposed extrapolation methods include Asaoka's, Horn's, Ellstein's and Rectangular hyperbola methods. Applications of these methods to laboratory cases and a field case are evaluated. By using these methods, the coefficient of consolidation (Cv) and the final settlement (Sf) values are calculated. In experimental study, one oedometer test and four special type consolidation tests were performed, in case study, the test embankment constructed in Niğde Waste - Water Treatment Plant is presented. The results obtained from both studies were compared, separately. The settlement - time behavior of a thick specimen of day with that of a thin specimen were compared. Also, the settlement - time behavior of a homogeneous day layer and that of a day layer with complex drainage paths were evaluated. The reliability of the proposed extrapolation methods were analyzed. It has been found that a period of settlement observationscorresponding to at least 60 - 70 % of the measured final settlement needs to be recorded in order to predict the remaining settlements with an acceptable proximity. Keywords : Clay, Coefficient of Consolidation, Consolidation, Embankment, Measurement, Settlement IV