İran Meclis Kütüphanesi 17805 nolu Türkçe şiir mecmuası (Vr. 5b–42b) (İnceleme-metin)
  1. Tez No: 567514
  2. Yazar: MELİS AZİZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMRAN AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, İran, Divan, Şiir, Musammat, Magazine, Iran, Collected Poems (Divan), Poetry, Expanded Poetry (Musammat)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 308
Özet
Bu çalışmada İran Meclis Kütüphanesi 17805 numaraya kayıtlı olan Mecmū'a-i Eş'âr-ı Türkȋ'nin transkripsiyonlu metni oluşturulmuş ve incelemede bulunulmuştur. Tamamı 84 varak olan mecmuanın 5b – 42b varakları arası çalışmamızı oluşturmaktadır. Alışılmışın aksine elimizdeki mecmua bir nazire veya bir gazel mecmuası değil musammatlar mecmuasıdır. İçinde 120 tane de kıt'a bulunmaktadır. Mecmua 15. 16. ve 17. yüzyıl şairlerini kapsamaktadır. Çalışmamız üç bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde mecmuanın tanımı yapılmış ve Eski Türk Edebiyatı ve tarihi için önemi ortaya koyulmuştur. İkinci kısımda ise metin incelemesi yapılarak aruz kalıpları, kafiye şablonları, atasözü, deyim ve inanışlar, MESTAP'a göre tasnifi ortaya koyulmuştur. Üçüncü ve son bölümde ise 5b – 42b varakları arasında karşılaşılan problemler, metin tesisinde takip edilen yol ve metnin transkripsiyonlu haline yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the transcribed text of Mecmȋ'a-i Eş'âr-ı Türk, which is registered to the Iranian Library with the number 17805, has created and examined. Our study consists of the pages from 5b to 42b of the complete 84 pages. Contrary to the usual, the magazine we examine is not a nazire or a ghazal magazine, instead it consists of expanded poetry (musammat). The magazine is also composed of 120 verses. The magazine covers the poets of 15th 16th and 17th centuries. Our study consists of three chapters. In the first chapter, the definition of the magazine has made and its importance for the Old Turkish Literature and History has revealed. In the second chapter, the analysis of the text has made, and the patterns of aruz, rhyme patterns, proverbs, idioms and beliefs are classified according to MESTAP measures. In the third and last chapter the problems encountered between the pages 5b - 42b, the path followed in the text facility and the transcription of the text are included.