Modeling and experimentation for lot splitting in flow shops
Akış tipi atelyelerde kafile bölme üzerine modelleme ve deneyleme
- Tez No: 56753
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN KAYALIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kafile Bölme, Kafile Kaydırma, Akış Tipi Atelye, Lot Splitting, Lot Streaming, Row Shop in
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
öz AKIŞ TİPİ ATELYELERDE KAFİLE BÖLME ÜZERİNE MODELLEME VE DENEYLEME Tan, Tarkan Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Sinan Kayalıgü Ocak 1996, 69 sayfa Bu çalışmada, çok tezgahlı ve çok işli akış tipi atelyelerde performans ölçütü tüm işlerin bitiş zamanı iken kafile bölmeye izin verilen çizelgeleme problemi incelenmiştir. Kafile bölme, tüm sipariş kafilelerinin bölükler halinde ele alınmasıyla operasyonların tezgahlar arasında üst üste binmesini sağlayan sürece verilen isimdir. Bu problem, hem bölüklerin sıralanmasını, hem de bölük miktarlarını belirleyen bir karışık tamsayı programlama modeli olarak formüle edilmiştir. Bir deney tasannu yardımıyla çeşitli problem durumlarının en iyi çözümleri, kafile bölmeye izin verilmediği durumlardaki çözümlerle, kafile bölmenin ne zaman ve ne miktarda faydalar sağladığı hakkında fikir edinmek için karşılaştırılmıştır. İki ve üç tezgahlı problemlerde bazı teorik sonuçlar da elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MODELING AND EXPERIMENTATION FOR LOT SPLITTING IN FLOW SHOPS Tan, Tarkan M. S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sınan Kayaligil January 1996, 69 pages Li this thesis, multi-stage multi-job flow shop scheduling problem with the performance measure of makespan is investigated when lot splitting is allowed. Lot splitting is the process of overlapping the operations between the machines (stages) through considering sublots of the whole production lots for each job. The problem is formulated as a mixed integer programming model which determines both the sequence of the sublots and their sizes. With the help of an experimental design, the solutions of several problem instances are compared with their counterparts determined when lot splitting is not allowed, in order to obtain some insight about when and how much gain occurs in the presence of splitting. Some theoretical results are also obtained for two and three stage problems.