Object shape and hollowness identification by tactile sensing with a s-fingered robot hand
Cisim şekil ve boşluklarının 5-parmaklı bir robot el tarfından dokunma ile tanınması
- Tez No: 56754
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. AYDAN ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Shape Recognition, Tactile Identification, Robot Hands, Finite Element Method, Neural Networks, Haptic Perception. IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZ CİSİM ŞEKİL VE BOŞLUKLARININ 5-PARMAKLI BİR ROBOT EL TARAFINDAN DOKUNMA İLE TANINMASI Pasinlioğlu, Teoman Yüksek Lisans, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. M. Aydan Erkmen Eylül 1996, 113 sayfa Bu tez 5 parmaklı bir robot el ile tutulan düzlemsel cisimlerin çevre şekillerinin belirlenmesini ve iç boşluklarının tesbitini sağlayan bir metod sunmaktadır. Yaklaşımımızın özgünlüğü 1) değişik deforme olabilen cisimleri tutan 5 parmaklı robot elin parmak uçlarındaki reaksiyon kuvvetlerinin bulunmasında ( ileri yönlü problem), 2) bu reaksiyon kuvvet örüntülerinin tutulan cisimlerin şekillerinin belirlenmesinde kullanılmasında ve, 3) şekli belirlenen bir cismin delik benzeri malzeme özürlerinin tespitinde kullanılmasında yatmaktadır ( geri yönlü problem). Tutuş kuvvet örüntüleri ileri yönlü problemde Sonlu Eleman Yöntemi ile bulunmakta ve şekil tespiti geri yönlü problemde Geri Yayılma kullanılan bir gözetimli sinir ağı mimarisi ile gerçekleştirilmektedir. Şeklin belirlenmesinden sonra, deliklerin tespiti gerçek ve prototipsel tutuş kuvvet örüntülerini kendini örgütleyen Kohonen öznitelik harita yöntemi ile öbekleştiren gözetimsiz bir sinir ağı ile mümkün olmaktadır.Bu tez çalışması DPT tarafından desteklenmiştir, Proje No: AFP-03-01-DPT- 94K120401. Anahtar Kelimeler : Şekil Tanıma, Dokunma ile Tanıma, Robot El, Sonlu Eleman Yöntemi, Yapay Sinir Ağları, Dokunma ile Algılama VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBJECT SHAPE AND HOLLOWNESS IDENTIFICATION BY TACTILE SENSING WITH A 5-FINGERED ROBOT HAND Pasinlioğlu, Teoman M.S., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Aydan Erkmen September 1996, 1 13 pages This thesis presents a methodology for the haptic perception of contour shapes of almost planar objects grasped by a 5-fingered robot hand as well as the detection of any object cavity. The originality of our approach resides 1) in finding the reaction forces at the fingertips of a 5-fingered robot hand that grasps different deformable objects (forward problem), 2) using these contact force patterns in finding the shapes of grasped objects and, 3) in determining material defects such as holes in an object with identified shape (inverse problem). Contact force patterns are generated in the forward problem by Finite Element Method and the shape identification in the inverse problem is realized by a supervised neural network architecture using Back Propagation. Following shape identification, detection of holes are performed by clustering actual and prototypical contact force patterns using Kohonen's self organizing feature map as an unsupervised neural network method. IIIThis thesis work has been supported by the National Planning Institute, Project No: AFP-03-01-DPT-94K120401.