Beşeri sermaye, sosyal sermaye ve öz yeterliliğin restoran performansına etkisi
The effect of human capital, social capital and self-competence on restaurant performance
- Tez No: 567530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA CEVDET ALTUNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Beşeri Sermaye, Sosyal Sermaye, Öz Yeterlilik, Restoran Performansı, Human Capital, Social Capital, Self-Efficacy, Restaurant Performance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı beşeri sermaye, sosyal sermaye ve öz yeterliliğin restoran performansına etkisini incelemektir. Bu amaçla, çalışmada ele alınan değişkenler arasındaki ilişkiyi açıklayan bir model önerisi sunulmuş ve bu ilişki yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak test edilmiştir. Araştırmada kolayda örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Veriler Manisa ilinde bulunan 356 yiyecek-içecek işletmesinin 115'i ile irtibata geçilerek toplanmıştır. Anket yöntemi ile elde edilen verilerin analizi IBM SPSS AMOS 22.0 yazılımı ve Smart PLS3 paket programından yararlanılarak yapılmıştır. Araştırmanın bulguları beşeri sermayenin girişimci öz yeterliliği ve restoran performansı üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra sosyal sermayenin girişimci öz yeterliliği ve restoran performansı üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ancak öz yeterliliğin restoran performansı üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Elde edilen bulgular mevcut literatür ile karşılaştırılarak incelenmiş olup akademik ve uygulamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of human capital, social capital and self-efficacy on restaurant performance. For this purpose, a model proposal explaining the relationship between the variables discussed in the study was presented and tested using structural equation modeling. In the study, convenience sampling was preferred. Data were collected by contacting 115 of 356 food and beverage establishments in Manisa. The data were analyzed by IBM SPSS AMOS 22.0 software and Smart PLS3 package program. The findings of the study show that human capital has a statistically significant and positive effect on entrepreneurial self-efficacy and restaurant performance. In addition, social capital has a statistically significant and positive effect on entrepreneurial self-efficacy and restaurant performance. However, self-efficacy has no effect on restaurant performance. The findings were compared with the existing literature and academic and practical suggestions were made.