Kars Caferilerinde dini hayat
Religious life in Kars Jafari group
  1. Tez No: 567551
  2. Yazar: HATİCE BAKIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Caferilik, Kars, Azeri, Dini Hayat, Muharrem, Yas Ritüelleri, Jafari, Kars, Azeri, Religious Life, Muharem, Mourning Rituals
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 258
Özet
Kars il merkezinde yapılan bu araĢtırma, Caferi Mezhebi mensuplarının dini hayatını, dini hayatlarının sosyal hayatlarına tezahürlerini, Muharrem ayında gerçekleĢtirdikleri faaliyetleri ve yas ritüellerini konu edinmiĢtir. Caferi Mezhebi mensupları inanç, ibadet, kimlik, ibadethaneler, din adamları, din eğitimi, nüfus, yerleĢim, ekonomi, önemli günler ve geceler, Muharrem ayında gerçekleĢtirilen faaliyetler, yas ritüelleri ve bunlarda meydana gelen değiĢim bir örneklem gruba anket uygulanarak tespit edilmiĢtir. Bu çalıĢma, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesinde yoğun olarak yaĢayan ve Muharrem ayında gerçekleĢtirdikleri yas faaliyetleri ile adından söz ettiren Caferi Mezhebi mensuplarının dini hayatını tüm yönleri ile ortaya koymayı amaçlamıĢtır. AraĢtırma dört bölümden oluĢmaktadır. I. Bölümde Dini Gruplar; II. Bölümde Dini Bir Grup Olarak Mezhep, Ġslam ve Mezhep, Caferilik; III. Bölümde Kars Caferileri, Kars Caferilerinde Muharrem Faaliyetleri ve Yas Ritüelleri; IV. Bölümde ise anketlerden elde edilen bulgulara yer verilmiĢtir. Sonuç bölümünde ise elde edilen veriler değerlendirilmiĢ ve Kars il merkezinde yaĢayan Caferi Mezhebi mensuplarının dini hayatı, dini hayatın sosyal hayata tezahürleri ortaya konmuĢtur.
Özet (Çeviri)
This research conducted in the city center of Kars, manifestations of religious life of Jafari sect members to their social life, their activities and mourning rituals in the month of Muharram. Jafari sect members faith, worship, identity, places of worship, clergy, religious education, population, settlement, economy, important days and nights, performed activities in the month of Muharram, mourning rituals and the changes in them were determined by applying a survey to a sample group. This study aims is to reveal all aspects of the religious life of jaferi sect members who live in the Eastern Anatolia region of our country and are known with their mourning activities in Muharram month. The research consists of four parts. Ġn 1st section Religious Groups; in 2nd section sect as a Religious group, Islam and sect, jafari jurisprudence; in 3rd section, Kars jafari followers, Kars jafari follower activities in Muharrem and mourning Rituals; 4th section is included with result of survey. In the conclusion section, the hypothesis of the study was evaluated and religious life of the jafari sect followers who are living center of Kars city, The manifestations of religious life to social life have been revealed.