Uyku apne sendromu olan olgularda elektrofizyolojik testleri ile optik sinir fonksiyonunun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 567555
  2. Yazar: MATİULLAH YADGAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE ARDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu, optik sinir, VER ( visually evoked response=Görsel uyarıya cevap), bilgisayarlı otomatik perimetri, Farnsworth Munsell 100 Hue testi (Renkli Görme testi), Obstructive Sleep Apnea Syndrome, Optic nerve, VER (visually evoked response), Computerized automatic perimetry, Farnsworth Munsell 100 Hue test (Color Vision Test)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OUAS) olan hastalarda optik sinirin fonksiyonunun VER, bilgisayarlı otomatik perimetri ve Farnsworth Munsell 100 Hue testi ile değerlendirilmektir. Hastalar ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji polikliniğine başvuran ve Polisomnografi testi ile OUAS tanısı alan hastalarda detaylı göz muayenesini takiben optik sinir fonksiyonlarını ve olası patolojileri değerlendirmek amacıyla VER (Görsel uyarıya kortikal cevap), bilgisayarlı otomatik perimetri ile görme alanının taranması ve Farnsworth Munsell 100 Hue testi ile renkli görme testleri uygulandı. VER testinde P100 dalgasının amplitüd ve latansı, bilgisayarlı otomatik perimetri ile varsa görme alanı defektleri, Mean Deviasyon (MD), Loose Variance (LV) değerlerini ve Renkli Görme testinde Total Hata Skoru değerlendirildi. Bu parametreler hasta ile kontrol gruplarında karşılaştırıldı. Testlerdeki parametreler araştırmacı tarafından ölçülüp istatiksel fark ölçüldü. Bulgular: Kontrol grubunun yaş ortalaması 40.3 ± 13.1 yıl, hafif OUAS grubunun yaş ortalaması 50.3 ± 8.0 yıl, orta OUAS grubunun yaş ortalaması 46.0 ± 9.8yıl, ağır OUAS grubunun yaş ortalaması 49.6 ± 7.2 yıl idi. Gruplar arasında yaş dağılımında anlmalı farklılık yoktu (P>0.05). Bilgisayarlı otomatik perimetride Ortalama MD( Mean Deviasyon)değeri kontrol grubunda 5.6± 4.0 db, hafif OUAS grubunda 5.4 ± 3.1 db, orta OUAS grubunda 5.5 ± 5.0 db, Ağır OUAS grubunda 5.6 ± 3.5 db olarak hesaplandı. Kontrol grubu, hafif OUAS, orta OUAS, ağır OUAS grubunda ortalama MD (db) değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. Kontrol grubu, hafif OUAS, orta OUAS, ağır OUAS grubunda ortalama sLV(PSD) (db) değeri anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. Hafif OUAS, orta OUAS, ağır OUAS grubunda ortalama VER p100 latans değeri kontrol grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) p= 0.000 olarak daha yüksekti. Kontrol grubu, hafif OUAS, orta OUAS, ağır OUAS grubunda, ortalama p100 Amp (Uv) değeri anlamlı (p ˃ 0.05) p= 0.129 farklılık göstermemiştir. Hafif OUAS, orta OUAS, ağır OUAS grubunda ortalama HUE Total Hata Skoru(THS) değeri kontrol grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Sonuç: OUAS (Obstrüktif Uyku Apne Sendromu) ile ilişkili hipoksi, hiperkarbi, asidoz ve vasküler otoregülasyon bozulması, optik sinirin hemodinamiğini bozarak nörodejenerasyona neden olabilir. Ayrıca hipoksemiye bağlı vasküler direnç artışı optik sinir perfüzyonunu bozarak optik sinirinin fonksyonel değişikliğne neden olabilmektedir. Bu değişiklik VER testinin p100 dalgasının latansında uzaması ve amplitüd değişikliğine aynı zamanda renkli görme problemlerine yol açabilmektedır.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the function of the optic nerve in patients with obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) by VER, computerized automatic perimetry and Farnsworth Munsell 100 Hue test. Materials and Methods: To evaluate the optic nerve functions and possible pathologies following detailed eye examination in patients who were admitted to the Neurology outpatient clinic of Erciyes University Faculty of Medicine and diagnosed with OSAS, VER (Visual cortical response), computerized automated perimetry, visual field screening and Farnsworth Munsell 100 Color vision tests were performed with Hue test. In the VER test, amplitude and latency of the P100 wave,İn the computerized automatic perimetry and visual field defects, Mean Deviation (MD), Loose Variance (LV) values and Total Error Score in Color Vision test were evaluated. These parameters were compared in patient and control groups. The parameters in the tests were measured by the researcher and the statistical difference was measured. Results: The mean age of the control group was 40.3 ± 13.1 years, the mean age of the mild OSAS group was 50.3 ± 8.0 years, the mean age of the moderate OSAS group was 46.0 ± 9.8 years, and the mean age of the severe OSAS group was 49.6 ± 7.2 years. There was no significant difference in age distribution between the groups (P> 0.05). MD value in computerized automatic perimeter was 5.6 ± 4.0 db in control group, 5.4 ± 3.1 db in mild OSAS group, 5.5 ± 5.0 db in moderate OSAS group, 5.6 ± 3.5 db in severe OSAS group. The mean MD (db) values of the control group, mild OSAS, moderate OSAS, and severe OSAS did not differ significantly (p ˃ 0.05). In the control group, mild OSAS, moderate OSAS, and severe OSAS, the mean sLV (PSD) (db) values did not differ significantly (p ˃ 0.05). The mean VER p100 latency was significantly higher in the mild OSAS, moderate OSAS, and severe OSAS groups than the control group (p ˂ 0.05), In the control group, mild OSAS, moderate OSAS, and severe OSAS, the mean p100 Amp (Uv) value did not differ significantly (p ˃ 0.05) The mean HUE Total Error Score (TES) of the mild OSAS, moderate OSAS, and severe OSAS groups were significantly higher than the control group (p ˂ 0.05). Conclusion: Hypoxia, hypercarbia, acidosis and vascular autoregulation disruption associated with OSAS (Obstructive Sleep Apnea Syndrome) may disrupt the hemodynamics of the optic nerve and cause neurodegeneration. In addition, increased vascular resistance due to hypoxemia may impair the optic nerve perfusion and cause functional changes of the optic nerve. This change may result in prolonged latency and amplitude of the VER test p100 wave, as well as color vision problems.