Sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine yönelik öz-yeterlilik algıları, tutumları ve kaygı düzeyleri
Self-efficacy perceptions, attitudes and anxiety levels to teaching of mathematics classroom teaching candidates
  1. Tez No: 567560
  2. Yazar: ZEHRA KAZAN EROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik öğretimi, öz-yeterlilik algısı, tutum, kaygı, Mathematics instruction, self-efficacy perception, attitude, anxiety
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine yönelik öz-yeterlilik algılarının, tutumlarının ve kaygı düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırma genel tarama modelinin bir alt türü olan betimsel tarama modeline uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2018-2019 eğitim öğretim yılında Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesinin sınıf öğretmenliği bölümünde 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören 160 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada öğretmen adaylarının matematik öğretimine yönelik öz-yeterlilik algılarının belirlemesi amacıyla“Matematik Öğretimine Yönelik Öz-yeterlik İnanç Ölçeği”, matematik öğretimine yönelik tutumlarının belirlemesi amacıyla“Matematik Öğretimi Tutum Ölçeği”ve matematik öğretimine yönelik kaygı düzeylerinin belirlemesi amacıyla“Matematik Öğretimi Kaygı Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 22.00 paket programında yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine yönelik öz-yeterliliklerinin, tutumlarının ve kaygı düzeylerinin genel olarak yeterli düzeyde olduğu ve aralarında orta düzeyde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan sınıf öğretmeni adaylarının matematik öğretimine yönelik öz-yeterliliğin kişisel yeterlilik faktörüne katılıyorum düzeyinde; matematik öğretimine değer vermeye yönelik tutum faktörüne katılıyorum düzeyinde ve matematiği öğretmeye tutumdan kaynaklanan kaygı faktörüne katılıyorum düzeyinde olduğu gözlemlenmiştir. Diğer taraftan araştırmada cinsiyet, sınıf düzeyi, matematik başarı notu ve genel başarı notu değişkenlerine göre matematik öğretimine yönelik öz-yeterlilik, tutum ve kaygı arasında anlamlı farklılığın olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the pre-service teachers' perceptions of self-efficacy, attitudes and anxiety levels in mathematics teaching in terms of various variables. The research was carried out in accordance with the descriptive scanning model which is a sub-type of the general screening model. The sample of the study consists of 160 students studying in the 3rd and 4th grade in the classroom teaching department of Çukurova University Faculty of Education in 2018-2019 academic year. In the study, for the purpose of determining self-efficacy perceptions of pre-service teachers about mathematics teaching“Self-efficacy Belief Scale for Mathematics Teaching”, to determine the attitude for the mathematics teaching“Attitude Scale for Mathematics Teaching”and to determine anxiety scale for mathematics teaching“Anxiety Scale for Mathematics Teaching”were used. Independent groups t-test and one-way variance were used for data analysis. Statistical analysis of the data was performed by SPSS 22.00 package program. According to the results of the research; It was concluded that the pre-service teachers' self-efficacy, attitudes and anxiety levels in mathematics teaching were generally sufficient and there was a moderate relationship between them. I agree with the level of personal competence of self-efficacy towards mathematics teaching of prospective classroom teachers; It was observed that I agree with the attitude factor to value mathematics teaching and I agree with the anxiety factor arising from the attitude to teaching mathematics. On the other hand, it was found that there was no significant difference between self-efficacy, attitude and anxiety towards mathematics teaching according to the variables of gender, grade level, mathematics achievement grade and general achievement grade.