Dynamic query optimization on a distributed object management platform
Dağıtık bir nesne yönetim platformunda dinamik sorgulama en iyileştirmesi
- Tez No: 56760
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: dağıtık nesne yönetimi, sorgulama en iyileştirmesi, çoklu veri tabanı, şema entegrasyonu, düğümler arası operasyonlar, istatistiksel çıkarım vı, distributed object management, query optimization, multidatabases, schema integration, intersite operations, statistical inferencing IV
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZ DAGITIK BİR NESNE YÖNETİM PLATFORMUNDA DİNAMİK SORGULAMA EN İYİLEŞTİRMESİ Özcan, Fatma Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Ocak 1996, 70 sayfa Dağıtık nesne yönetim(DOM) yapısı, çoklu bir veri tabanının alt yapısı olarak kullanıldığında, veri tabaılı yönetim sistemlerinin kolay ve esnek bir şekilde birlikte çalışabilirliğine imkan verdiği gibi, aynı zamanda çoklu veri tabanı sisteminin veri tabanı yönetim sistemi yeteneğine sahip olmayan diğer veri saklama sistemleriyle birlikte çalışmasını da kolaylaştırır. Bu tez kapsamında, ÇORBA isimli dağıtık bir nesne yönetim ortamında gerçekleştirilmiş MIND isimli bir çoklu veri ta banı için geliştirilen dinamik bir sorgulama en iyileştirme tekniği anlatılmaktadır.Düğümler arasındaki operasyonları çalışma esnasında kararlaştıran, dinamik sorgu lama en iyileştirme yöntemi, DOM platformuna daha iyi uyum sağlar, çünkü dağıtılmış nesne yönetim ortamının sağlamış olduğu yer bağımsızlığı özelliğinden yararlanır. Önerilen teknik, statik bir sorgulama en iyileştirme tekniğinde olduğu gibi herhangi bir çalışma düğümünün önceden belirlenmesini gerektirmediğinden esnek ve hata kaldırır bir yapıdadır. Dinamik sorgulama en iyileştirmesinin diğer bir faydası da, maliyet tahminin- deki belirsizliği azaltmasıdır. Çoklu veri tabanı sistemlerinde, maliyete dayalı sorgulama en iyileştirmesinin doğru çalışması için gerekli olan yerel yüklerin ve yerel veri tabanı istatistiklerinin doğru tahmin edilmesi mümkün olmayabilir. Düğümler arası operasyonların kararlaştıralabilmesi için, dinamik sorgulama en iyileştirme yöntemine bir istatistiksel çıkarım mekanizması uyarlanmıştır. Ayrıca, daha fazla sorgulama en iyileştirmesine imkan sağlamak amacıyla şema entegrasyon bilgisi de göz önünde tutulmuştur. Son olarak, önerilen yöntem sistemde doğal olarak bulunan paralel çalışma olanağından en üst düzeyde faydalanmaya çalışmaktadır. Deneylerin sonuçları dağıtılmış nesne yönetim yapısı için önerilen tekniğin etkili olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DYNAMIC QUERY OPTIMIZATION ON A DISTRIBUTED OBJECT MANAGEMENT PLATFORM Özcan, Fatma M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç January 1996, 70 pages A Distributed Object Management (DOM) architecture, when used as the infras tructure of a multidatabase system, not only enables easy and flexible interoper- ation of DBMSs, but also facilitates interoperation of the multidatabase system with other repositories that do not have DBMS capabilities. In this thesis, a dy namic query optimization technique for a multidatabase system, namely MIND, implemented on a DOM environment, namely CORBA, is described. Dynamic query optimization, which schedules intersite operations at run-time, fits better to a DOM platform since it benefits from location transparency provided by the iiiDOM environment. The technique proposed is flexible and fault-tolerant in the sense that it does not impose any execution site apriori which is the case in a static query optimization technique. Another benefit of dynamic query optimization is that it reduces the uncer tainty in cost estimations. In a multidatabase system it may not be possible to estimate the local loads and also the local database statistics accurately, which are essential for static cost-based optimization to work correctly. In scheduling the intersite operations, a statistical inferencing mechanism is adapted to dynamic query optimization. Moreover, the schema integration infor mation is considered to make room for further query optimization. Finally, the proposed scheme tries to exploit the inherent parallelism in the system as much as possible. The experimental results show that the technique proposed is an effective one for the DOM environment.