Desin and imlementation of a query manager for a multidatabase system
Bir çoklu veri tabanı sistemi için sırgu yöneticisi tasarımı ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 56759
  2. Yazar: FATMA SENA ARPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: sorgu işleme, çoklu veri tabanı, şema entegrasyonu, sorgu parçalama, düğümler arası operasyonlar vı, query processing, multidatabases, schema integration, query decom position, intersite operations IV
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çoklu veri tabanı sistemi, kullanıcılarına heterojen ve otonom veri tabanlarına bir bütünleştirilmiş şema ve tek bir sorgulama dili aracılığıyla aynı anda erişme imkanı sağlayan bir sistemdir. Böyle bir sistemdeki en önemli problemlerden biri global sorgu işlemedir. Bu tez kapsamında, MIND adı verilen bir çoklu veri tabanı sistemi için geliştirilen global sorgu işleme yöntemi anlatılmaktadır. Sorgu işleme, şema entegrasyonunun nasıl gerçekleştirildiğine bağlı olduğu için, MIND için gerçekleştirilen şema entegrasyon işlemi de detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. Ayrıca, sorgu parçalama işlemi ve sorgu işleme sırasında gerekli olan ve yerelveri tabanı sistemlerinden alman ara sonuçları birleştirmek için kullanılan işlem- sonrası operasyonların detayları verilmektedir.
Özet (Çeviri)
A multidatabase system allows its users to simultaneously access heterogeneous, and autonomous databases using an integrated schema and a single global query language. An important problem in multidatabase systems is processing of the global queries. In this thesis, a global query processing scheme as it is implemented in a mul tidatabase environment, namely MIND, is described. Since multidatabase query processing is very much dependent on the way schema integration is realized, the underlying MIND schema integration is also explained in detail. The details of both query decomposition process and the necessary post- inprocessing to combine the partial results coming from local databases are pro vided.