Nano örgü katkılı kendi kendini temizleme özellikli kumaşların performans özelliklerinin araştırılması
Investigation of the performance characteristics of nanoknitted additive fabrics with self cleaning
- Tez No: 567680
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUHA ORÇUN MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: TiO2, Nano, Fotokatalitik, Kendi Kendini Temizleyebilen, TiO2, Nano, Photocatalytic, Self-Cleaning
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yapılan çalışmada; yarı iletken olan TiO2'in fotokatalitik özelliği kullanılarak güneş ışınları ile organik kirleticilerden kurtarılıp kendi kendini temizleyebilen kumaşlar üretmek ve bu üretilen kumaşları tekstil sektörüne kazandırmaktır. TiO2 ya da farklı metal oksitlerin, nano yapılar ile birleştirilmesi sonucu tekstil sektörüne etkin işlenebilir özellikler aktarmıştır Yapılan çalışma ile kumaşın genel özelliklerine bakılmaksızın (hammadde, renk, vs..) üzerine uygulanan kirleticilerden gözle görülür derecede kurtarılmıştır. Bu çalışma kumaşların kopma, uzama, yırtılma, kalınlık, mukavemet gibi özellikleri belirlemek için yapılacak çalışmalar için yol gösterici olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study; the obtained using of photocatalytic feature of TiO2, which is a semiconductor, is used to produce self-cleaning fabrics that can be recovered from organic pollutants by solar radiation and to bring these fabrics into the textile sector. Combining TiO2 or different metal oxides with nanostructures has provided effective processable properties to the textile industry. With this study, the fabric is visibly cleaned up from the pollutants applied on it without considering of the general characteristics of it (raw material, color, etc). The properties of the fabric such as rupture, elongation and removal, thickness, strength, etc. were guiding for later study.