Soğuk savaş sonrası dönemde Türkiye - Arnavutluk ilişkileri
Turkey - Albania relations i̇n the post cold war era
  1. Tez No: 567757
  2. Yazar: ALBA MUÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÇOBAN ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Türkiye, Soğuk Savaş, Dış Politika, Albania, Turkey, the Cold War, Foreign Policy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
İdeolojik farklılıklar ve fikir ayrılıkları nedeniyle Soğuk Savaş öncesi dönemde sıklıkla düzelip tekrar soğuyan ilişkilere sahip olan Arnavutluk ile Türkiye ilişkileri, Soğuk Savaş sonrası dönemde ekonomik ve askeri işbirliği konusunda önemli adımlara tanıklık etmiştir. Soğuk Savaş sonrası dönemde, Balkanlar'daki istikrarsızlık ve karışıklık, SSCB'nin tarih sahnesinden çekilmesi ve ABD'nin tek kutuplu dünya düzeni ve Balkanlardaki yansımaları ikili ilişkileri derinden etkilemiştir. Bu bağlamdaki değişkenler göz önüne alınarak bu çalışma, Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye – Arnavutluk ilişkilerini ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu doğrultuda Soğuk Savaş sonrası dönemi etkileyen faktörler ile birlikte, ikili ilişkileri etkileyen unsurlar, ekonomik ve siyasi ilişki boyutları değerlendirilmiştir. Çalışmada, Soğuk Savaş sonrası dönemde Arnavutluk ve Türkiye'nin bölgesel ve ortak kültürel mirasa sahip olmasının, bölgesel ve küresel sorunların çözümünde her iki ülkeyi özellikle de Soğuk Savaş sonrası istikrarsız dönemde birbirlerine yakınlaştırdığı, askeri ve ekonomik işbirliğinde hareket ettikleri iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey and Albania have had constantly changing relationships during the Cold War period, due to ideological differences. The relations of the two countries have witnessed important steps in economic and military cooperation in the post- Cold War period. In the post-Cold War period, the instability and confusion in the Balkans, the withdrawal of the USSR from the stage of history and the reflections of the US in the unipolar world order and the Balkans, profoundly influenced the bilateral relations. Considering the variables in this context, this research aims to reveal Turkey - Albania relations in the post-Cold War period. In this direction, factors affecting the bilateral relations and the economic and political relationship dimensions are evaluated along with the factors affecting the post-Cold War period. It argues that, due to Albania and Turkey have common regional and cultural heritage, both countries have became closer to each other during the post-Cold War period, and have acted togethereven after the Cold War, into military and economic cooperation in the solution of regional and global problems.